Публикация

Merck и QIAGEN се обединяват срещу рака на маточната шийка


Фармацевтичните компании Merck и QIAGEN обявиха намерението си да си сътрудничат в нова програма, чиято цел е да се увеличи достъпът до ваксината срещу рака на маточната шийка и ДНК тестовете за това заболяване в някои от най-бедните страни в света.

За първи път срещу рака на маточната шийка (предотвратимо заболяване) ще работят заедно компания-производител на ваксини и компания за молекулярна диагностика. Двете фирми поеха този ангажимент на годишната среща на Глобалната инициатива „Клинтън”/ Clinton Global Initiative/ в Ню Йорк.

Сътрудничеството между Merck и QIAGEN ще обедини две напреднали и допълващи се HPV технологии – ваксината на Merck (Gardasil) и HPV тестовете на QIAGEN (the digene HC2 HPV DNA Test и the careHPV Test – в процес на разработване).

Merck ще осигури безплатно към 5 милиона дози Gardasil, а QIAGEN ще разшири досегашната си дарителска програма, която включваше 1 милион безплатни тестове, като осигури на още 500 хиляди жени ДНК тестове за рак на шийката на матката.

Двете компании планират да потърсят сътрудничеството и на други обществени и частни партньори за прилагането на необходимото лечение и за подобряването на лабораторната мрежа и доставката на ваксината, за обучението на здравни работници, за здравна просвета.

Те ще работят заедно със специалистите по рака на маточната шийка за развитието и прилагането на най-добрите практики за ограничаване на болестта в страните, където тя е много разпространена.
 
Ваксинирането на млади момичета срещу HPV може да предпази следващото поколение жени от рак на маточната шийка, а HPV скринингът може да гарантира, че жените днес и бъдещите поколения, включително и тези, които са били ваксинирани срещу типове HPV 16 и 18, са защитени. 

 

Информация за човешкия папиломен вирус можете да откриете на: hpv-bg.com

Коментари