Публикация

Комплексното лечение е важно при бъбречноболните

.


Интервюто е публикувано във в. "Труд", автор Диана Тенчева

- Проф. Паскалев, разкажете за вече обновената клиника по нефрология, която ръководите? Каква инвестиция бе направена в реновирането й и с какво ще се подобри лечението на българите с бъбречни заболявания?

- Реновираната клиника вече е отворена и приема пациенти. Площта й бе увеличена с 60%, което даде възможност да създадем по-добри условия за пребиваването на болните, за работа на екипа и да се разшири с нови помещения. Задачите ни са много и разнообразни, но на първо място е консервативното лечение на бъбречно болните. Втората, която е изключително важна за цялата страна, е амбулаторното наблюдение и лечението на пациентите с трансплантиран бъбрек, както и на тези, чакащи за присаждане (става дума за проследяването им и подготовката за трансплантацията), включително и подготовката на кандидат-реципиентите (на българите, които ще получат нов бъбрек - б.р.) и техните живи донори. Клиниката има и нов приоритет, върху който поставяме силен акцент. Това са грижите за пациенти с редки болести в областта на нефрологията.

- Кои заболявания имате предвид?

- Допреди половин година се занимавахме с едно такова рядко заболяване - болестта на Фабри. Тя е комплексна и засяга всички органи и системи, но най-вече бъбреците, като увреждането им е най-силно. В резултат на работата на екипа на клиниката при нас бяха открити 2/3 от болните с тази диагноза в България, което е огромен успех. При тези, при които се налага лечение, то се извършва с много добри резултати. А в последните шест месеца насочихме усилията си към друга рядка болест - туберозно-склерозният комплекс. Тя се характеризира с туморни разраствания в много тъкани и органи, най-вече в бъбреците, но без да може да се извърши оперативно лечение. Прилага се консервативна терапия с медикаменти, за чиято употреба екипът ни има достатъчно опит. Спокойно мога да кажа, че нашата клиника е единствената в страната, която се занимава с пациенти - чисто нефрологично болни, или с такива - обект на консервативното нефрологично лечение. Приемаме и пациенти, които се подготвят за диализно лечение, други - които вече са поставени на него, подготвяме и българи, на които им предстои трансплантация, но в същото време са на диализа. Отговаряме също за амбулаторното лечение на българите с присаден бъбрек и за редките болести в областта на нефрологията.

- Колко души годишно минават през клиниката ви?

- През миналата година те бяха 1850, през 2013-а - 1350 болни, през 2012-а - 950 души, т.е. виждате колко изразен е ръстът. Но преди 3-4 години използването на клиниката не бе достатъчно. А днес, не само че е точно обратното, но разкриваме нови възможности за лечение, с което пациентите ни се увеличават. Грижим се и за над 900 души, които са в листата за трансплантация на бъбрек. Т.е. всички тези различни видове контингенти се увеличават и обемът им наистина е огромен.

- От догодина се въвежда комплексно лечение за онкоболните у нас. Ще има ли нововъведения по този показател и във вашата клиника, макар и за бъбречно болни?

- Нашите пациенти винаги са получавали комплексен подход на лечение. Когато е необходимо, извършват им се консултации с ендокринолози, пулмолози, офталмолози, кардиолози, гастроентеролози, педиатри, невролози, хематолози и т.н. Такъв е подходът и към пациентите с редки нефрологични болести, затова сме експертен център за болестта на Фабри. При болните с тази диагноза програмата за проследяването им с образна диагностика е мното трудна, но ние го извършваме успешно заради съвремената апаратура на Александровска болница. Един пациент от тези, които ние наблюдаваме, влизайки примерно по клиничната пътека за хроничен пиелонефрит, се лекува не само за него, но ако има диабет вземаме мерки и срещу захарната болест с помощта на ендокринолог и офталмолог. Т.е. никога не сме прескачали комплексния подход, който е единственият правилен. А един път на шест месеца контролираме и съпътстващите заболявания на болния.

- Всяка трансплантация у нас подробно се проследява в медиите, независимо че първото присаждане на бъбрек е извършено във вашата клиника и то през далечната 1969 г. Т.е. то отдавна се е превърнало в рутинна операция. В правилната посока ли вървят трансплантациите у нас, професоре?

- Всеки ден при нас, абсолютно рутинно, могат да се видят 15 бъбречно трансплантирани, които преминават периодичен редовен контрол. Пак всеки ден при нас пристигат такива пациенти, при които се наблюдава някакво обостряне - например ако са застигнати от болки в корема. В този случай не става дума за проблем с трансплантата, но ние ги преглеждаме. По същия начин търсят помощ, ако имат кардиологично или ендокринологично оплакване (не малка част от трансплантираните са диабетици). Та, много е хубаво, че се извършват трансплантации, макар да ми се иска да са всяка седмица. А тенденцията е да се увеличават и наистината е така. Когато работим с все повече пациенти, ние се усъвършенстваме и ставаме все по-добри, което го позволява базата в клиниката ни и специалистите ни, масово обучени в чужбина, не само тук.

- Тази седмица ще се проведе Седмият национален конгрес по нефрология. Какви новости ще представите на него, питам ви като председател на нефрологичното дружество?

- Много са и в различни аспекти. Ще се спрем на редките болести, които ви споменах и на които ние много наблягаме. Става дума за болестта на Фабри и туберозно-склерозния комплекс, за които са организирани отделни симпозиуми. Моите колеги от цялата страна трябва да ги познават добре, тъй като ще се срещат с тях и да не изпускат откритите случаи. Така ще могат да ги насочат към нас, ние ще поемем грижите за тях, след което ще им ги върнем за последващото проследяване. Втората ни цел е да съберем нефролозите от екипа на педиатрите, т.е. тези, които отговарят за болните деца и които са специализирани в нефрологичните им заболявания. Те ще ни поставят своите проблеми и постижения, за да се намерят решения на въпросите. Трето - в рамките на конгреса ще осъществим продължително обучение на лекарите специалисти нефролози и на тези, които специализират нефрология. А лекторите ще са от чужбина - от Германия, Франция, Холандия и Италия. Те са близо десетина и са от всички области в нефрологията. Т.е. поканили сме водещите европейски специалисти в секторите на нашата специалност, за да ни обучават, което е много висок връх в рамките на конгресите у нас. На форума ни ще бъде представен и новият учебник по нефрология, какъвто другите специалности в България нямат - толкова много са авторите, високото ниво и качеството на материалите в него.

Коментари