Публикация

Хомеопатията не изключва прием на традиционни лекарства

Наблюдава се отговорът на пациента към даденото назначено лекарство. Това е важно, защото ако лекарството не е подбрано добре, то няма да навреди, но няма и да въздейства, да помогне.


При тези пациенти, които имат заболяването от дълго време, в остри състояния даваме хомеопатични лекарства, но ако не успеем да повлияем пристъпа прибягваме и до медикаменти за купирането му. След това продължаваме с конституционалното или хроничното лекарство, което е основното при терапията на астмите.

Разработваме проучване за въздействието и успеха на хомеопатичното лечение при астмите, за да можем да покажем статистични данни. Известно ни е, че на хората им звучи малко имагинерно, какво може хомеопатията. Трудно е да се докаже с цифри успехът на хомеопатията, тъй като все още никой не финансира проучвания на алтернативните методи. Имам предвид в България, в Европа вече има развитие в тази насока.

Ще наблюдаваме пациенти с астматични заболявания, ще оценяваме тяхното качество на живот, т.е. проучването е разработено по всички съвременни критерии за наблюдение на астматика от страна на стандартната медицина. Ще имаме помощ от страна на колега пулмолог, който реално ще наблюдава състоянието на пациентите, ще се прави спирометрия на пациентите, ще се изследва имуноглобулин Е. Тоест пациентите ще бъдат наблюдавани с методите на съвременната медицина, но ще бъдат лекувани с хомеопатични лекарства.

Надявам след една година да можем да говорим с цифри за ползите от хомеопатичното лечение. Проучването се организира от Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Това де факто е първата по-сериозна инициатива в тази насока в България. Проучването все още е на предварителен етап. Решихме се на тази стъпка, тъй като действително с колегите имаме много добри успехи при лечението на астмата и ни се иска това да бъде облечено в цифри и да има научна стойност, за да бъде полезно и за нас и за пациентите.

Смятам, че при функционални заболявания, когато няма тежки органни повреди хомеопатията е за предпочитате пред стандартната терапия, което не означава, че при тежки хронични заболявания хомеопатията не помага, но там има много ограничения и тя може да е също така палиативна, както стандартната медицина.

При острите състояния също. Имам случаи, в които пациенти с тежко температурно състояние след два-три часа са здрави и се чувстват добре. При острите състояния според мен трябва първо да се прибягва към хомеопатия, тъй като действително тогава се постигат успехи.

При хроничните състояния ефектите са много добри, но там трябва търпение от страна на пациента и реална преценка от страна на терапевта до къде е стигнал, дали реално се справя и дали е намерил правилното лекарство.

Хомеопатията в България е от сравнително скоро и ние се учим, нямахме никакъв бекграунд като лекари-хомеопати. Вече разполагаме с много литература, разполагаме със съдействието на много чуждестранни специалисти, които споделят опита си и идват тук. Българската школа на хомеопатите вече е доста добра.

Източник: http://www.puls.bg

Коментари