Публикация

Вещества, без които жената не може


Преди 50 години здравословното меню, препоръчвано от диетолозите, изглеждало еднакво за мъжете и жените. Но във втората половина на ХХ век специалистите установили, че различията между двата пола се отразяват и в начина им на хранене. Затова, ако искате дълго да бъдете във форма, да съхраните здравето и кожата си, подберете правилното меню.
Днес експертите вече са категорични, че без изброените по-долу вещества представителките на нежния пол трудно ще отложат стареенето и последиците от него.

Фолиева киселина
Фолиевата киселина е особено полезна за бременните, защото недостигът й може да предизвика вродени неврологични проблеми при бебетата. Тази киселина е необходима за образуването на нови клетки в организма, което означава, че помага на кожата, косата и ноктите. Освен това тя се бори с образуването на друга киселина, предозирането на която може да доведе до инсулт, инфаркт или диабет. Фолиевата киселина се съдържа в обогатените хлебни изделия, пълнозърнестия хляб, макароните, спанака, зелето, ядките и бобовите култури.

Калций
Този елемент формира основната структура на тялото, присъства в костите и зъбите. Недостигът на калций с годините заплашва всяка жена – неслучайно при нежния пол остеопорозата се среща много по-често. Намаленото количество калций в организма оказва влияние също на косата и ноктите. А неотдавна учени от американското онкологично общество открили, че повишената употреба на калций значително снижава риска от рак на гърдата. Специалистите препоръчват елементът да се консумира по 1000 мг на ден до менопаузата, после – по 1200 мг. Такова количество калций организмът не може да преработи на един път, затова го разделяйте на дози от по 500 мг. Елементът се съдържа в обезмаслените млечни продукти, броколито, бялото зеле.

Витамин D
Въпреки че се отнася към витамините, в организма ни той работи по-скоро като хормон. Черният дроб и бъбреците го преработват в особена биологично активна форма, която помага за по-ефективното извличане на калция от храната. Витамин D ни защитава от много сериозни заболявания, като рак на гърдата, на стомаха и матката, той също така е необходим за нормалната дейност на щитовидната жлеза и предпазва кожата от инфекции и увреждания. Витаминът се съдържа в мазната риба, млечните продукти и яйцата.

Желязо
Този минерал играе важна роля за снабдяването на клетките на организма с кислород. Първата последица от недостига на желязо е общата слабост, която при жените се наблюдава 3 пъти по-често, отколкото при мъжете. Минералът се съдържа в месото, в рибата, спанака и различните бобови култури. Особено богати на желязо са пилешкият и телешкият черен дроб, морските продукти.

Целулоза
Тя е част от растителната храна, която фактически не се преработва от организма, въпреки че се дели на разтворима и неразтворима. Целулозата е много важна за добрата работа на храносмилателната и кръвоносната система. Разтворимата целулоза може да се свързва с холестерина и пречи на усвояването му в стомаха. Целулозата дълго се преработва, а продуктите, които я съдържат, обикновено са нискокалорични, което позволява да отслабвате, без да гладувате. Тя се съдържа в овесените ядки, в царевицата, в плодовете, особено в ябълките, в граха, фасула и броколито.

Мастните киселини омега-3
Те са вид полезни мазнини, които не могат да се „добиват” от самия организъм, затова е важно да ги приемаме с храната. Редовната употреба на продукти, съдържащи омега-3, може да намали риска от инсулт и инфаркт три пъти, затова тези мастни киселини са особено препоръчителни за хора над 45-годишна възраст. Най-богати на омега-3 са мазните видове риба.

Коментари