Край на ХИВ епидемията през 2030 година
Българско дружество по инфекциозни болести
Българско дружество по инфекциозни болести
Организация
Край на ХИВ епидемията през 2030 година

Край на ХИВ епидемията през 2030 година

Към юни 2015 г. 15,8 милиона души по света са лекувани с антиретровирусната терапия

Светът е на крачка от това да спре ХИВ епидемията до 2030-та година. Според Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) в следващите 15 г. в световен мащаб ще бъдат предотвратени 28 милиона новооткрити случаи на ХИВ инфекцията и 21 милиона смъртни случаи вследствие на СПИН. Всичко това е възможно, благодарение на координираните усилия между държавите, на скрининговите програми и на все по-големия достъп до съвременно лечение.

Към юни 2015 г. 15,8 милиона души по света са лекувани с антиретровирусната терапия, което е с два милиона повече в сравнение с предходната година. В същото време, разпространението на ХИВ инфекцията е намаляло с 35% от началото на 2000 г. 

У нас тази година са открити нови 126 българи с ХИВ – инфекция при изследвани над 151 343 лица. 90% от новорегистрираните с ХИВ – инфекция в България са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. С тази цифра носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

Към 30 юни 2015 г. общо 1017 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 774 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинираната терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерство на здравеопазването независимо от техния здравно-осигурителен статус.

„Лечението в световен мащаб е стигнало такова ниво, че спокойно можем да наредим ХИВ инфекцията до останалите хронични заболявания. Хубавото е, че България не остава по-назад от тези тенденции и ние осигуряваме на пациентитетерапия, каквато предоставят и развитите държави“, казва проф. Татяна Червенякова – изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" (Инфекциозна болница – София). 

На 1 декември 2015 година за 27-ми път ще отбележим Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. 

Мнения