Публикация

Край на ХИВ епидемията през 2030 година

Към юни 2015 г. 15,8 милиона души по света са лекувани с антиретровирусната терапия


Светът е на крачка от това да спре ХИВ епидемията до 2030-та година. Според Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) в следващите 15 г. в световен мащаб ще бъдат предотвратени 28 милиона новооткрити случаи на ХИВ инфекцията и 21 милиона смъртни случаи вследствие на СПИН. Всичко това е възможно, благодарение на координираните усилия между държавите, на скрининговите програми и на все по-големия достъп до съвременно лечение.

Към юни 2015 г. 15,8 милиона души по света са лекувани с антиретровирусната терапия, което е с два милиона повече в сравнение с предходната година. В същото време, разпространението на ХИВ инфекцията е намаляло с 35% от началото на 2000 г. 

У нас тази година са открити нови 126 българи с ХИВ – инфекция при изследвани над 151 343 лица. 90% от новорегистрираните с ХИВ – инфекция в България са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. С тази цифра носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

Към 30 юни 2015 г. общо 1017 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 774 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинираната терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерство на здравеопазването независимо от техния здравно-осигурителен статус.

„Лечението в световен мащаб е стигнало такова ниво, че спокойно можем да наредим ХИВ инфекцията до останалите хронични заболявания. Хубавото е, че България не остава по-назад от тези тенденции и ние осигуряваме на пациентитетерапия, каквато предоставят и развитите държави“, казва проф. Татяна Червенякова – изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" (Инфекциозна болница – София). 

На 1 декември 2015 година за 27-ми път ще отбележим Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. 

Коментари