Публикация

​Все повече хора страдат от синдрома на дразнимото черво

Една от най-честите причини общопрактикуващите лекари да насочват своите пациенти към гастроентеролог са периодичните болки и спазми в корема, които се срещат най-много при жените.


Продължителните оплаквания не само влошават качеството на живота, но предизвикват и стрес заради страха от злокачествено заболяване. Всъщност в огромния процент от случаите не само, че не става въпрос за рак, но не се установяват каквито и да е органични изменения в дебелото черво. Тогава специалистите поставят диагнозата „синдром на дразнимото черво“. Липсата на органично заболяване в началото успокоява пациента, но следващият пристъп на тежест, болка и подут корем с нова острота поставя въпроса за преодоляване на това състояние.

Все още има различни теории защо и как възниква синдромът на дразнимото дебело черво. Най-вероятният механизъм е смесен, т.е. влияние на централната и на автономната нервна система върху перисталтиката, но и промени в нормалната чревна микрофлора, които в началото могат и да не са силно изразени, но с течение на времето се засилват.

Типичните оплаквания при това състояние обикновено не са свързани с хранителния режим. Няма гаранция, че приемът на храни, които по принцип се препоръчват при проблеми със стомашно-чревния тракт – варени, без груба целулоза, ще намали пристъпите. При някои пациенти синдромът протича предимно с констипация, при други – основно с диария, а много често двете състояния се редуват без видима логика. Характерни са и внезапните силни спазми, понякога до изпотяване и предколапсни състояния, постоянното чувство за тежест и подуване на корема, къркорене, тъпа болка. Обикновено проблемът се изостря при някакви промени в начина на живот – пътувания, нова работа, друго заболяване.

Изключително е важно преди да се приеме диагнозата синдром на дразнимото черво, да се направи преглед при гастроентеролог и назначените от него изследвания. Проблемът е, че редица заболявания на стомаха и червата протичат със сходни оплаквания, които могат да бъдат диференцирани само с обективни методи. Най-често се прави коремна ехография за изключване на проблеми с паренхимните органи – черен дроб, жлъчен мехур и жлъчни пътища, панкреас и панкреатичен канал, далак, бъбреци, матка и яйчници при жените и простата при мъжете. Понякога лекарят назначава и микробиологично изследване на изхожданите материи, за да провери за конкретни бактериални и гъбични инфекции и паразитози. Състоянието на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника и дебелото черво се установява с най-голяма точност чрез фиброскопия. Страхът от тези изследвания е неоправдан. Те не са инвазивни, не се нарушава целостта на телесни тъкани. По преценка на специалиста изследванията могат да се извършат с кратко действаща упойка, от която се излиза след няколко минути, без никакъв негативен спомен. Когато от всички назначени изследвания не се установи органично увреждане на органите в корема, оплакванията се обясняват именно със синдрома на дразнимото черво.

Трудността в лечението му до голяма степен се дължи на необходимостта да се повлияе от една страна психическото състояние на пациента, а от друга – да промени някои свои навици, допринасящи за неприятните кризи. Със сигурност психическото пренапрежение и постоянният стрес, нарушеният режим на сън и бодърстване, прекомерният прием на кафе и енергийни напитки, хаотичното и небалансирано хранене имат отношение към проблема. Но не очаквайте на втория ден след някаква положителна промяна във всекидневието спазмите в корема да изчезнат. Изисква се постоянство и търпение. Освен това специалистите назначават и определени медикаменти. На първо място са спазмолитиците като спазмалгон. Задължителен е продължителният прием на специално подбрани пробиотични щамове, чрез които да се нормализира нестабилната или патологично променена чревна микрофлора. Липсата на достатъчно полезни пробиотични бактерии в дебелото черво води до процеси на гниене и прекомерно отделяне на газове при преработката на храната. Това допълнително разпъва червата и задейства порочната верига на болки и спазми. Вече са налице модерни препарати като Лактакъер дейли, от които е достатъчна само една капсула дневно в продължение на около 3 месеца, за да се нормализира чревната флора.

Сред предписваните препарати са и такива, които имат газогонно действие.

Понякога лекарят може да препоръча прием и на някои лекарства с леко успокоителен и намаляващ тревожността ефект. 

Коментари