Публикация

Свързаха високото кръвно с пременструалния синдром

Жените с тежки симптоми преди цикъл хипертонията може да се появи на 20-30 г.


Любопитна връзка между високото кръвно и неприятните симптоми преди месечния цикъл, който мъчи много жени, популярни като пременструален синдром (ПМС). При жени с тежък предменструален синдром хипертонията може да се появи дори на 20-30-годишна възраст. Ако не се лекува, високото кръвно налягане утроява риска от възникване на инсулт, инфаркт на миокарда и дори може да доведе до развитие на деменция.  

Специалисти от Университета в Масачузетс проследявали 3500 жени над 25 г., съобщава The Daily Mail. Всяка трета жена страдала от промени в настроението, безсъние, болки в гърба и други симптоми на умерен или тежък предменструален синдром (ПМС). Изследването показало при жените с ПМС че риска от възникване на хипертония при 40-годишна възраст е по-висок с 40%.

Изследователите препоръчват на жените с ПМС да следят своето артериално налягане и да приемат витамини от група В. В изследването се оказало, че при жени с високи стойности на тиамин (витамин В1) и рибофлавин (витамин В2) риска от възникване на ПМС бил трикратно по-нисък. Освен това дори при тях да се появи ПМС вероятността за възникване на хипертония не се увеличавала. 

Коментари