Публикация

Защо е важен алкално-киселинният баланс на организма?

Главоболие, умора, безпокойство и много други неприятни състояния може да се дължат на нарушено алкално-киселинно равновесие. Нещо повече – ако денят ви преминава от сутрин до вечер в лошо настроение и стрес, това руши биохимичните процеси и буквално прави кисели и тъканите на организма.


Защо трябва да се грижим за pH-нивото?


Над 70% от тялото ни се състои от вода и тази водна среда има киселинни или алкални свойства - измерват се в скала, наречена pH, която показва тяхното съотношение. При дисбаланс на pH нивата (прекалено киселинна или алкална водна среда за дълъг период от време) не може да се осъществи нормалното функциониране на биохимичните процеси в тъканите и клетките, а те обновяват тялото ни и го предпазват от инфекции. Нормалната стойност на pH на кръвта е 7,35-7,45 - леко алкална.

Една голяма група типични за съвременния свят заболявания се дължат на нарушения алкално-киселинен баланс, който поставя под заплаха метаболизма ни, ускорява процесите на стареене, застрашава ни с образуване на пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и много други. Киселинната среда намалява кислорода в кръвта, уврежда клетките, намалява енергията и води до задържане на токсините в организма.

Често ви мъчи главоболие, гади ви се безпричинно, чувствате се отпаднали, дори и сутрин след ставане, усещате слабост и болки в мускулите, оплаквате се от прекалено мазна кожа, проблеми с храносмилането, крампи... Ако разпознавате себе си в тази картина, възможно е да страдате от ацидоза (повишена киселинност в кръвта и някои тъкани). Тя вероятно е и причина за лошото ви настроение и раздразнителност, за затрудненията ви с концентрацията и паметта, лошия дъх.

Какво руши баланса?

Повишената киселинност се дължи на различни фактори: прекомерна употреба на храни, богати на животински мазнини и протеини, както и на такива с бързи въглехидрати. Проблемът е всеобхватен - заради съвременния модел на хранене, повечето хора страдат от повишена киселинност, т. нар. бързи храни оставят киселинни остатъци в организма. Но не само те са виновни за плачевното здравословно състояние. Повишена киселинност в организма се получава и при недостиг на храни, богати на витамини и минерали (алкалнообразуващи), при нездравословен начин на живот – по-малко движение и повече стрес, при прекляване с диети; причина може да са някои заболявания и др.

Как бързо да върнете равновесието

С балансирана диета - минимум 70% пресни плодове и зеленчуци ежедневно. Най-подходящи са зеленолистните зеленчуци, зелен фасул, бадеми, авокадо, цвекло, моркови, спанак, броколи, зеле, карфиол, целина, царевица, краставици, патладжани, чесън, джинджифил, пресен и суров хрян, праз лук. От плодовете хапвайте грейпфрут, нектарини, сини сливи, череши, диня, лимон.

Откажете се от кафето – подходящ за вас е зеления чай (без захар!), който също съдържа кофеин, но пък е от групата на алкалните храни, с много антиоксиданти. Други високо киселинни храни са: хляб и житни растения, леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, спагети и други видове паста, месо, риба, пиле, сушен боб, всякакви консервирани сладка и плодови желета, продукти от пастьоризирано мляко, масло, сметана, маргарин. Ограничете алкохола, газираните и подсладени напитки, които извличат калция от организма и повишават киселинността в тъканите, храните, които съдържат рафинирана захар, както и всякакви бързи храни. Чаша топла вода с лимон сутрин, на празен стомах, помага за алкализирането на тялото, а и стимулира отделителната ви система и черния дроб.

Хранете се бавно и спокойно, избягвайте храни, които не ви понасят (водят до раздразнение и подуване на стомаха). Не пийте вода, докато се храните, за да може храните да се обработят и усвоят по-добре.
И не забравяйте движението - задължителният компонент за здраве, а и за добро настроение! Всяко движение е добро, дори и да е просто бързо ходене. Не е нужно да се занимавате с бягане или тежки тренировки. Ако ви харесват танците - танцувайте. Ако обичате да се разхождате, вземете си домашен любимец. Важното е да го правите поне по 30 минути всеки ден.

" }-->

Коментари