Публикация

152-ма млади лекари от 8 държави дипломира Медицински университет - Варна

Традиционно един от най-тържествените моменти в церемонията бе полагането на Хипократовата клетва


152-ма лекари получиха дипломите си от ректора на Медицински университет – Варна по време на тържествена церемония, състояла се на 29 ноември 2015 г., в Зала 1 на ФКЦ-Варна. 25-ма от абсолвентите завършват висшето си образование с отличен успех, а първенец на випуск 2015 е д-р Несрин Мехмедова. Редом с българските си колеги, дипломите си получиха и представители на държавите Германия, Швеция, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция и Кипър, обучавали се в англоезичната програма по медицина.

„Скъпи колеги, гледам ви тук, сега, пред мен и все повече виждам промяната. Не са само тогите и шапките с пискюли, които ви правят различни. Промяната, която виждам днес, не е само за един ден. Това е промяна, до която е довела една могъща сила - силата на образованието и познанието! Силата на образованието да трансформира, да променя живота и съдбите ни, да променя хода на развитие на човечеството. Точно тази сила виждам днес във вас", каза в приветственото си слово ректорът проф. д-р Красимир Иванов. „Пред вас като образовани хора, на които след броени минути предстои да получат дипломите си за лекари, ще се отварят много врати, много възможности и пътища. Без значение кой път ще изберете, вие сте подготвени за него! Защото завършвате висшето си образование в един от най-добрите университети в страната - Медицински университет – Варна!"


Традиционно един от най-тържествените моменти в церемонията бе полагането на Хипократовата клетва. Дипломантите произнесоха клетвата, повтаряйки словата след декана на Факултета по медицина, проф. д-р Радослав Радев.

Всички 25 отличници на 49-тия випуск на Факултета по медицина получиха парична награда от университета и плакет „Отличник на Випуск 2015". 15 работни места в клиниките по психиатрия, нервни болести, нефрология, хирургия, хематология, лъчетерапия и в Спешното отделение осигури Университетска болница „Св. Марина" във Варна. Парична награда на трима отличници предоставиха кметът на Варна г-н Иван Портних, както и Българският лекарски съюз. Две едногодишни стипендии за специализация в Университетската болница „Хадасса" в Ерусалим, Израел, предостави президентът на „Интернационална медицинска асамблея България" проф. д-р Красимир Методиев.

Доц. д-р Димитричка Близнакова от Катедрата по педиатрия и медицинска генетика и доц. д-р Бранимир Каназирев от Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести станаха носители на наградата „Любим преподавател на абсолвентите". Награда за цялостен принос в изграждане и развиване дейността на Студентския съвет към МУ-Варна в периода 2009-2015 г. и утвърждаване авторитета на академичната структура бе присъдена на Борис Андонов.

Музикален поздрав към дипломантите отправи участничката в детската „Евровизия" Крисия Тодорова, която бе горещо аплодирана от присъстващите в залата.

Сред официалните гости на събитието бяха варненският и великопреславски митрополит Йоан, представители на Община Варна и Община Бургас, изпълнителните директори на варненски болници, представители на регионални и съсловни организации.

Поздравителни адреси към академичното ръководство на университета и абсолвентите бяха получени от министър – председателя на РБългария г-н Бойко Борисов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан - посланик на Израел в България, началника на МБАЛ при ВМА-Варна полк. доц. д-р Ивайло Въжаров, изпълнителния директор на МБАЛ Добрич д-р Трифон Йорданов, ректора на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов и др. Приветствие от името на кмета на Община Варна г-н Иван Портних поднесе зам. кметът г-н Пейчо Пейчев.

Коментари