Публикация

​Храненето на деца с диабет – без забранени ястия и продукти

Необходимо е грамажът на бързо действащите въглехидратни храни с висок гликемичен индекс да се редуцира до минимум


Неслучайно се говори, че диабетът е пандемията на нашето съвремие. Прогресивното му нарастване е свързано с възможностите за неговото лечение, увеличаващата се продължителност на живота на пациентите и абсолютното зачестяване на новите случаи. В момента в света има над 250 млн. души, които знаят и още 50 млн., които не знаят, но са болни. В последните близо 100 години диабетът от нелечимо се превърна в лечимо заболяване. Въпрос на близко бъдеще е, надяват се всички ендокринолози, да стане напълно изличимо.

В този смисъл ролята на сегашното поколение лекари е чрез добра грижа за пациентите ни е да ги предпазим от тежки остри и хронични усложнения, за да посрещнат здрави оздравяването си, а не слепи без диабет или с бъбречна недостатъчност. Лечението на захарната болест е ясно и най-важните компоненти са инсулиновата терапия, правилното хранене, двигателната активност, самоконтролът и дисциплината. През 1921 г. Фредерик Бантинг и Чарлз Бест откриват инсулина и поучават Нобелова награда за медицина. В следващите 95 години фармацията и медицината извървяват трудния път на подобряване на инсулиновото лечение.

Специфичната диета на диабетно болните се подчинява на вида на инсулиновите препарати и тяхната фармакогенетика - храненето е подчинено на инсулиновия режим и винаги е индивидуално. Спокойно може да се каже, че хората с диабет са най-правилно хранени. В педиатрията се определя от различните нужди на различните по възраст деца – за 4-годишните и за 16-годишните количеството храна не е еднакво. На практика за тях забранени храни няма.

За облекчение на пациентите нутриционистите въведоха термина „хлебна единица“, равна на 12 г. въглехидрати. По този начин пациентите разбират и контролират диетичния си режим. Индивидуалното им обучение и на родителите на малките деца започва с храненето – брой на приеманите порции, количеството въглехидрати в тях, както и на белтъчините и мазнините. Необходимо е грамажът на бързо действащите въглехидратни храни с висок гликемичен индекс да се редуцира до минимум – това са захар, мед, бяло брашно. Трябва да се дозира консумацията на ориз, картофи и царевица според хлебните единици, които се изчисляват индивидуално за всеки пациент. Много е важно да има домакинска везна, защото в първите месеци е трудно да се определят точните количества. Децата трябва да се хранят 6 пъти на ден, през 3 часа.

Примерен хранителен режим за дете на 10 г.

Закуска 7 ч.

Две филии по 30 гр. черен хляб, 5 гр. масло, 20 гр. сирене, 15 гр. кашкавал, 20 гр. колбас, маслини, 100 мл. прясно мляко с 2% масленост, четвърт краставица.

Закуска 10 ч.

½ филия хляб, 1 яйце, 182 ябълка

Обяд 12 ч.

2-2,5 филии хляб, 150 мл. зеленчукова супа, 200 гр. готвено с месо, салата – без ограничение

Закуска 16 ч.

Принцеса с кашкавал

Вечеря 19 ч.

1,5 филия хляб, риба на скара, гарнитура от картофи, домати и краставици

Късна вечеря 22 ч.

1 филия хляб, 150 гр. кисело мляко с 2% масленост

Тези деца имат и празници и в специалното обучение са подготвени как сами да увеличават индивидуалната си доза инсулин с 1-2 единици в зависимост от възрастта преди консумацията на десерти със захар. Друго предизвикателство са физическите натоварвания и преди това заради риска от хипогликемия се препоръчва приема на 1-2 хлебни единици бързи въглехидрати. Това е допълнителен мотив за пациентите да спортуват. 

Коментари