Публикация

Живеещите в селата са по-застрашени от хипертония


Хората, които живеят на село, са подложени на по-висок риск от развитие на хипертония, отколкото тези в града. Това показва изследване, което е проведено в продължение на две години в Долни Чифлик. Анализът е част от дисертацията „Контрол на артериалното налягане” на д-р Клара Докова от Катедрата по обществено здравеопазване към Медицинския университет във Варна.

В изследването са участвали 1800 души.

Изводите от проучването показват, че живеещите на село са наясно, че имат високо кръвно налягане и провеждат лечение, което обаче не дава резултат. Причина за това е неспазването на здравословни правила на живот. Специалистите са категорични, че пациентите с хипертония трябва да избягват алкохола и цигарите и да изключат от менюто си солените и мазните ястия. Освен това е необходима и повишена физическата активност.

Установено е, че риск да развият сърдечно-съдови заболявания имат предимно мъжете, които особено през зимата водят заседнал начин на живот, пият домашно приготвени питиета и хапват солени и мазни мезета. Ето защо едва 9% от мъжете хипертоници успяват да постигат някакъв контрол над кръвното, като при жените процентът стига до 15 на сто.

„Имаме уверението, че здравното министерство ще чуе изследователите и на база на постигнатите резултати ще вземе необходимите политически решения, които да подобрят общественото здраве”, каза доц. Невяна Фесчиева от МУ-Варна.

 

Коментари