Публикация

Ракът на маточната шийка е предотвратим при разумно поведение

Д-р Александър Симидчиев, директор „Стратегическо развитие” в ГлаксоСмитКлайн – България, в интервю за Хелт медия.


Д-р Симидчиев, какъв алгоритъм трябва да следва една жена, за да се предпази от тази коварна, но напълно предотвратима болест – рака на маточната шийка?
На първо място човек трябва да има достатъчно информация, за да може да взима мотивирано решение. Има два основни приоритета – защита на здравето на децата ни и защита на собственото ни здраве. За бъдещото поколение е важно навреме да имаме активно поведение и да го предпазим от заболяванията, за които медицината е постигнала тази възможност.

Ракът на маточната шийка е точно такова заболяване – второто по честота при жените, с висока смъртност при късно откриване, но предотвратимо в огромния процент от случаите при разумно поведение. За рака на маточната шийка е доказано, че възниква след заразяване с човешкия папиломен вирус. Ако едно момиче, което не е започнало полов живот и съответно не се е срещнало с този вирус, бъде ваксинирано, рискът да развие това сериозно заболяване става много малък.

Кога се откри, че причината за този рак е вирус?
Един германски изследовател проф. Цурхаузен получи наскоро Нобелова награда за това откритие. Отдавна имаше подозрения в тази посока, но професорът доказа точно, че над 99.7 на сто от рака на маточната шийка се предизвиква от някои от разновидностите на HPV (човешкия папиломен вирус).

Нека да кажем всички варианти за профилактика и превенция на тази болест.
Първото е първична профилактика – т.е. да се предотврати възможността да бъдат заразени.

Нали не препоръчвате на зрелите хора да не правят секс?
Разбира се, че не. Вярно е, че вирусът се предава при сексуален контакт, но рискът става пренебрежим при ваксиниране на момичетата и младите жени. Презервативът също е вариант за предпазване от този тип инфекция. Но не по-малко важно е информирането на хората за това заболяване и възможностите за предпазване от него. Вторичната профилактика е това, което се нарича скрининг – т.е. откриване на заболяването максимално рано. Защото с нито един метод не може да се гарантира 100 процента предпазване. Затова всички жени, които потенциално могат да са заразени с HPV – водещите полов живот, трябва редовно да посещават гинеколога си за преглед и цитологично изследване.

Има ли начин да се установи с точност, че дадена жена е заразена с конкретните подтипове на HPV, които са рискови за рак на маточната шийка?
Има такива методи – тестове, с които се установява има ли заразяване с човешкия папиломен вирус и дали е от подтиповете, причиняващи рак. Такива тестове се правят и в България.

Това означава ли, че дори една жена да води полов живот, може да се ваксинира срещу рак на маточната шийка, ако чрез тест се установи, че все още не е заразена с HPV?
Точно така е. При такава жена ваксината също ще има сериозен предпазен ефект. Естествено, най-добре е момичетата да се ваксинират още на 9 – 10-годишна възраст, преди започването на половия живот.

Има ли държави в Европа, в които тази ваксина да се прилага рутинно?
В 18 европейски държави ваксината срещу рак на маточната шийка е включена в националния задължителен ваксинационен календар, с което са направили залог за бъдещето на следващите си поколения. Във Финландия например вече почти няма рак на маточната шийка заради цялостната политика на образование, предпазване, масов скрининг.

Коментари