Публикация

Ваксината намалява риска от заразяване с HPV


Рискът от заразяване с човешки папиломен вирус – основен причинител на рака на маточната шийка, става пренебрежим при ваксиниране на момичетата и младите жени.

Това коментира пред Хелт медия д-р Александър Симидчиев, директор „Стратегическо развитие” в ГлаксоСмитКлайн – България.

„Ако едно момиче, което не е започнало полов живот и съответно не се е срещнало с този вирус, бъде ваксинирано, рискът да развие това сериозно заболяване става много малък” – отбеляза д-р Симидчиев.

Освен преди започването на полов живот, ваксината може да бъде приложена и при по-възрастни жени. За целта е необходимо обаче предварително да се установи чрез тест дали вече не са заразени с HPV.

Вариант за предпазване се оказва и презервативът, тъй като човешкият папиломен вирус се предава при сексуален контакт. По думите на д-р Симидчиев, не по-малко важно е и информирането на хората за рака на маточната шийка и възможностите за превенция.

„Нито един метод не може да гарантира 100 процента предпазване. Затова всички жени, които потенциално могат да са заразени с HPV – водещите полов живот, трябва редовно да посещават гинеколога си за преглед и цитологично изследване”, категоричен бе директорът „Стратегическо развитие” в ГлаксоСмитКлайн – България.

Цялото интервю с д-р Александър Симидчиев четете в рубриката „Актуално”.

Коментари