Публикация

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания - Запознайте се с Wheelmap

Предизвикателството на днешния ден е, че той приканва всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.


През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания и неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които иматотношение към тях.

За съжаление в България, достъпността на средата е изключително ниска.

Дори в големите общини у нас, важни обществени места не разполагат с необходимите условия за достъпна среда.

С цел да даде на всички хора, с малки или по-големи затруднения с мобилността, възможността да се чувстват пълноценни и без проблем да достигат до желаните места е създадено приложението Wheelmap.

Това е онлайн карта, с която можете да търсите, намирате и маркирате места достъпни за хора със затруднено придвижване.
Картата е достъпна в интернет, както и като приложение за Iphone и Android. Тя е безплатна, може да се използва по целия свят и е преведена на 22 езика

Цветови код показва, дали мястото е достъпно или не: 

  • Зелено=Достъпно
  •  Жълто=Ограничена достъпност
  • Червен=Не е достъпно

Тази информация дава възможност, на всеки, който използва инвалидна количка, помощна рамка или бута детска количка, да планира деня си и да си придвижва по-лесно в градовете.

Научете повече и се включете на Wheelmap.org!
Wheelmap.org е инициатива на SOZIALHELDEN e.V., нейн посланик в България е Ротаракт клуб София-Сердика.

Източник: http://wheelmap.org/en/proudly-presents-our-wheelm...

Коментари