Публикация

Децата на работещите майки имат нездравословни навици


Британски учени твърдят, че децата на работещите майки водят по-нездравословен начин на живот в сравнение с тези, чиито майки си стоят вкъщи, съобщи Би Би Си.

Работещите майки по-често водят децата си на училище с кола, а след като се приберат учениците прекарват повече от два часа дневно пред телевизора и компютъра, пият газирани напитки между отделните хранения и ядат по-малко плодове и зеленчуци.

В проучването, публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health, са участвали около 12 500 деца на 5-годишна възраст.
Резултатите показват, че най-нездрави са децата, чиито майки работят на пълен работен ден. След това в риск са тези, чиито майки работят на непълен работен ден.

Като анализирали данните от изследването на дневния режим на децата и отстранили факторите, които могат да влияят върху резултатите като социално-икономическата среда, специалистите открили определена връзка между заетостта на майката и здравето на децата.

Специалистите смятат, че ако родителите са близо до детето си през първите няколко години от живота му, ще могат да му изградят правилни хранителни и всекидневни навици.

Коментари