Публикация

Няколко заболявания, характерни само за зимата - Част 2

Минусовите температури, типични за студените месеци, често ни правят някои не дотам приятни “подаръци”.


Преохлаждане

Неочаквано на улицата ви побиват тръпки, а завръщайки се у дома не можете да се стоплите по никакъв начин. Продължителното (повече от 15-20 минути) преохлаждане може да увреди сериозно имунитета, да способства за изострянето на стари заболявания и за появата на нови.
За да се предпазите от измръзване, трябва да се храните правилно и пълноценно. Студеното време изисква особен режим на хранене и състав на храната. Зимната храна трябва да доставя на организма достатъчно енергия за жизнена дейност и самостоятелно затопляне, а за тази цел е най-подходяща храната, богата на мазнини и белтъчини, която се преработва дълго време и продължително дава на тялото достатъчно количество енергия за затопляне. Леката въглехидратна храна е подходяща за обяд. Така че, най-добре е преди за излезете навън да изядете една пържола със салата.

Ако сте си намокрили краката,
задължително трябва да се преобуете и да изпиете чаша горещ чай (или 50 г концентриран алкохол). Ако се приберете у дома с мокри крака, изпийте чаша горещ чай, а след това се заемете с активното затопляне. За тази цел е подходяща топлата вана (10-15 минути), която е противопоказна единствено за бременните жени и за хората с аритмия и повишено кръвно. След ваната, без да се избърсвате, легнете за няколко минути в топлото легло, а след това се нахранете добре.

Източник: www.zdrave.bg

Коментари