Публикация

Пациентите имат национално представителна организация


За първи път у нас Министерството на здравеопазването призна пациентска организация за национално представителна. Това е Конфедерация „Защита на здравето”, която се състои от 24 организации и има повече от 1,5 млн. членове в цялата страна.

На официална церемония днес министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев връчи почетния сертификат на председателя на конфедерацията Виолета Антонова.

„За мен това е много важен ден, тъй като признаването на Конфедерация „Защита на здравето” за национално представителна организация е един нов момент във взаимоотношенията между институциите. По този начин Министерството на здравеопазването показа, че държи на пациентите и вижда в тяхно лице важни партньори, без които не може да се работи” - заяви министър Нанев.

Той добави, че след признаването пациентите най-после ще могат да излъчат представители в Общото събрание на НЗОК – нещо, което досега не се е случвало.

Виолета Антонова заяви, че Конфедерация „Защита на здравето” е доказала, че нейното място е там, където се решават въпросите и проблемите, засягащи пациентите.

Тя изрази надежда, че при предстоящото гласуване на различни закони, свързани със здравеопазването, организацията ще участва активно, тъй като хората в нея познават най-добре дефектите на системата и знаят къде какво трябва да се реши.

На въпрос на Хелт медиа какво е мотивирало министъра да признае за национално представителна именно Конфедерация „Защита на здравето”, д-р Нанев отговори, че тази организация е покрила условията за представителност, които са залегнали в Закона за здравното осигуряване, и ще участва на всички нива в определянето на здравната политика в страната.

Коментари