Публикация

ДНК тестове спомагат поддържането на добро здраве и оптимална физическа форма

Иновативните изследвания повишават ефективността на диетите и тренировките, като съдействат за изграждането на режим „по мярка“


Ново поколение генетични тестове се включват в борбата с килограмите и част от най-широко разпространените в наши дни заболявания. Изследванията дават детайлна информация за индивидуалния ДНК профил, който всеки човек притежава и който до голяма степен определя реакциите на организма към външни влияния. На база на резултатите е възможно да се изготви персонален режим (в това число диета, спорт, прием на хранителни добавки), който може да помогне да се минимизират здравните рискове, свързани с генетична обремененост и пропуски в начина на живот.

Генетичните тестове са базирани на напредъка на нутригеномиката, която се фокусира върху взаимната обвързаност между храната и здравето. Те са важна част от персонализираната медицина и заемат своето място както в превантивната здравна грижа, така и в лечението на някои от най-разпространените болестни състояния към днешна дата. Приложението им дава достъп до задълбочена информация относно заложените предразположения и индивидуалните нужди на организма от хранителни елементи и физическо натоварване. Благодарение на нея може да бъде очертан уникалният генетичен профил на изследваното лице, който е отправна точка за изграждането на персонализирани хранителни и тренировъчни режими, методи на лечение и насоки за по-здравословен живот.

През последните години подобен тип тестове намират широко приложение в световен мащаб. Една от причините за това е, че осигуряват надеждна информация, която не може да бъде получена чрез никое друго изследване и освен това е валидна за цял живот, тъй като изследваните генни вариации не подлежат на съществена промяна през годините. От особено значение е правилната интерпретация на резултатите, която се извършва от квалифициран медицински специалист и служи като основа при създаването на високоефективни персонализирани програми за спорт, диета и превенция на заболявания.Допълнително предимство е, че тестовете могат да бъдат поръчани онлайн, без нужда от лекарско предписание, а взимането на ДНК пробата се случва в домашни условия и не изисква намеса от страна на медицинско лице.

В България ДНК изследванията от този вид дебютират като част от портфолиото на NutriGen, която предлага индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката у нас.От началото на декември 2015 г. потребителите ще имат достъп до пълния набор налични тестове, който покрива категориите спорт, диета, общо здравословно състояние и естрогенен метаболизъм. Изследванията са разработени според стриктни научни стандарти и анализират генни вариации, при които ефектът от промяна в режима на хранене и двигателна активност може да бъде измерен. Подходящи са за приложение както при възрастни, така и при деца, а получената информация адресира част от най-наболелите детски заболявания, свързани с наднорменото тегло и обездвижването.

Тестът NGHealth е високоефективен инструмент в превенцията на някои трудно лечими заболявания, в това число затлъстяване, диабет тип 2, понижена костна плътност, сърдечносъдови, както и някои видове онкологични заболявания. Изследването дава информация относно ключови биологични процеси и разкрива генетичната предразположеност на изследваното лице към редица хронични болести. На база на резултатите могат да бъдат дадени насоки, свързани с изграждането на пълноценна диета; определянето на подходящ прием на отделни групи витамини, минерали, храни и фотохимикали; въвеждането на хранителни добавки в случай на необходимост.

NGEstorgen е от изключителна полза за жени, които имат фамилна обремененост по отношение на част от най-широко разпространените онкологични заболявания, в това число рак на гърдата, матката и яйчниците. Той е ценен инструмент и за дамите, страдащи от естрогенно-доминирани заболявания като ендометриоза, предменструален синдром и фиброидни тумори на матката. Резултатите от теста дават информация относно подходящата персонализирана диета, както и препоръки, свързани с начина на живот и нуждата от прием на синтетични хормони.

Изследванията NGDietи NGSportразкриват индивидуалния генетичен потенциал, заложен у всеки човек, който до голяма степен определя протичането на метаболитните процеси и реакциите към физическо натоварване.Резултатите от NGSport са основа за създаването на тренировъчна програма, съобразена с особеностите на изследваното лице по отношение на издръжливост, податливост към травми и възможности за възстановяване. От своя страна NGDiet дава информация за различията, определящи индивидуалната реакция към диети и тренировки, предразположенията към напълняване и оптималния интензитет на упражненията за загуба на тегло. Двата инструмента са приложими при създаването на хранителни и тренировъчни режими както за професионални спортисти, така и при хора, които имат проблем с контрола върху теглото или просто искат да поддържат добра физическа форма.

Медицинска генетика и ембриология Спортна медицина Хранене и диететика Диабет Диети и здравословно хранене Затлъстяване Ендометриоза Остеопороза Тумор Диабет диета Затлъстяване хранене Ендометриоза предменструален синдром Остеопороза Тумор спорт лечение рак изследвания витамини минерали режим ДНК гени нутригеномика нутригенетика превенция хранителен режим наднормено тегло добавки хормони упражнения начин на живот обездвижване тренировки тестове нутриенти фотохимикали

Коментари

NutriGen
7 дек 2015 10:25

Здравейте, Димитър. Тестът NGSport е създаден именно с тази цел. Той дава информация за генетичния потенциал на изследваното лице по отношение на метаболитните процеси и реакциите към физическо натоварване. На база на резултатите можете да получите ценни насоки за това в кой спорт даденият човек има възможност да постигне най-добри резултати, както и къде са слабите му страни. Повече за изследването можете да научите тук: http://nutrigen.bg/генетични-тестове/днк-спорт/

NutriGen
4 дек 2015 22:45

Привет, Марина. Нашите тестове не са свързани с диагностика на съществуващи заболявания и не покриват наследствени заболявания (носителство или дефекти в конкетни гени). Фокусът ни е върху присъствието на гени, които оказват влияние върху способността на човек на извлича максимални ползи от начина си на хранене, спорт и всекидневните си навици. Изследванията могат да Ви помогнат да направите информиран избор по отношение на диетата си и начина си на живот, което от своя страна ще Ви даде по-големи шансове да поддържате добро здравословно състояние и да се предпазвате от заболявания, към които имате генетично предразположение.

Дъщеря ми е много отдадена на спорта и иска да се занимава със спорт професионално. Като малко дете премина през различни спортове и интереси, сега се занимава активно с тенис, но аз не знам защо си мисля, че не е това най-добрия избор. Може ли един тест да покаже в кой спорт е най-големия и потенциал и къде би постигнала най-ефективни резултати?

Благодаря за отговора. Бих искала да попитам още нещо. Като четох нашумялата книга "Все още Алис" с главна героиня болна от Алцхаймер университеска преподавателка, ми направи много силно впечатление факта, че дъщеря й, бременна с близнаци, се подложи на тест, който да установява евентуално носителство на болестта у ембрионите. Може ли някой от вашите тестове, вероятно NGHеalth, да изследва именно такова носителство на тежко заболяване, особено наследствено, с цел ранно откриване и започване на лечение

NutriGen
3 дек 2015 16:48

Здравейте, Лора, Изследванията са четири, въпросите Ви към някое конкретно изследване ли се отнасят или към портфолиото като цяло? Взимането на пробата се извършва в домашни условия, като се взима натривка от устната кухина с помощта на стерилен памучен тампон. Повече за метода генетично тестване можете да разберете тук: http://nutrigen.bg/генетика-и-здраве/какво-е-генетично-тестване/ След получаване на резултатите следва персонална консултация с наш квалифициран специалист, по време на която се прави анализ на данните - услугата е включена в цената на тестовете. Следващата стъпка е изготвянето на персонална програма при избран от клиента специалист. Цените на тестовете са следните: NGSport - 846 лв, NGDiet - 692 лв., NGHealth - 846 лв., NGEstrogen - 592 лв.

NutriGen
3 дек 2015 16:40

Здравейте, Марина, Генетичните тестове се извършват в домашни условия, без намеса на медицинско лице - за изследването се взима натривка на устната кухина. Цените на тестовете са следните: NGSport - 846 лв, NGDiet - 692 лв., NGHealth - 846 лв., NGEstrogen - 592 лв. Обявените цени включват и анализ на резултатите, който се извършва по време на персонална консултация с квалифициран специалист, преминал необходимото обучение за работа с тестовете. В България вече има специалисти, които прилагат изследванията в работата си и с тяхна помощ изготвят персонализирани режими за пациентите си. Един от тях е д-р Митко Ригов, можете да научите повече за работата му с генетичните тестове от интервю, качено на сайта ни: http://nutrigen.bg/2778/д-р-митко-ригов-диетолог-постоянната-п-2/

Лара Миланова
3 дек 2015 16:24

Може ли повече информация за теста NutriGen - как и къде се извършва изследването, какво следва след получаване на данните, каква е цената? Благодаря!

Това звучи доста интересно. Как се процедира за направата на такъв тест, къде се извършва тестуването, каква е цената. Има ли в България специалисти, които разчитат такива тестове и стъпвайки на тях разработват индивидуален хранителен режим?