Публикация

ДНК тестове спомагат поддържането на добро здраве и оптимална физическа форма

ДНК тестове спомагат поддържането на добро здраве и оптимална физическа форма

Иновативните изследвания повишават ефективността на диетите и тренировките, като съдействат за изграждането на режим „по мярка“


Ново поколение генетични тестове се включват в борбата с килограмите и част от най-широко разпространените в наши дни заболявания. Изследванията дават детайлна информация за индивидуалния ДНК профил, който всеки човек притежава и който до голяма степен определя реакциите на организма към външни влияния. На база на резултатите е възможно да се изготви персонален режим (в това число диета, спорт, прием на хранителни добавки), който може да помогне да се минимизират здравните рискове, свързани с генетична обремененост и пропуски в начина на живот.

Генетичните тестове са базирани на напредъка на нутригеномиката, която се фокусира върху взаимната обвързаност между храната и здравето. Те са важна част от персонализираната медицина и заемат своето място както в превантивната здравна грижа, така и в лечението на някои от най-разпространените болестни състояния към днешна дата. Приложението им дава достъп до задълбочена информация относно заложените предразположения и индивидуалните нужди на организма от хранителни елементи и физическо натоварване. Благодарение на нея може да бъде очертан уникалният генетичен профил на изследваното лице, който е отправна точка за изграждането на персонализирани хранителни и тренировъчни режими, методи на лечение и насоки за по-здравословен живот.

През последните години подобен тип тестове намират широко приложение в световен мащаб. Една от причините за това е, че осигуряват надеждна информация, която не може да бъде получена чрез никое друго изследване и освен това е валидна за цял живот, тъй като изследваните генни вариации не подлежат на съществена промяна през годините. От особено значение е правилната интерпретация на резултатите, която се извършва от квалифициран медицински специалист и служи като основа при създаването на високоефективни персонализирани програми за спорт, диета и превенция на заболявания.Допълнително предимство е, че тестовете могат да бъдат поръчани онлайн, без нужда от лекарско предписание, а взимането на ДНК пробата се случва в домашни условия и не изисква намеса от страна на медицинско лице.

В България ДНК изследванията от този вид дебютират като част от портфолиото на NutriGen, която предлага индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката у нас.От началото на декември 2015 г. потребителите ще имат достъп до пълния набор налични тестове, който покрива категориите спорт, диета, общо здравословно състояние и естрогенен метаболизъм. Изследванията са разработени според стриктни научни стандарти и анализират генни вариации, при които ефектът от промяна в режима на хранене и двигателна активност може да бъде измерен. Подходящи са за приложение както при възрастни, така и при деца, а получената информация адресира част от най-наболелите детски заболявания, свързани с наднорменото тегло и обездвижването.

Тестът NGHealth е високоефективен инструмент в превенцията на някои трудно лечими заболявания, в това число затлъстяване, диабет тип 2, понижена костна плътност, сърдечносъдови, както и някои видове онкологични заболявания. Изследването дава информация относно ключови биологични процеси и разкрива генетичната предразположеност на изследваното лице към редица хронични болести. На база на резултатите могат да бъдат дадени насоки, свързани с изграждането на пълноценна диета; определянето на подходящ прием на отделни групи витамини, минерали, храни и фотохимикали; въвеждането на хранителни добавки в случай на необходимост.

NGEstorgen е от изключителна полза за жени, които имат фамилна обремененост по отношение на част от най-широко разпространените онкологични заболявания, в това число рак на гърдата, матката и яйчниците. Той е ценен инструмент и за дамите, страдащи от естрогенно-доминирани заболявания като ендометриоза, предменструален синдром и фиброидни тумори на матката. Резултатите от теста дават информация относно подходящата персонализирана диета, както и препоръки, свързани с начина на живот и нуждата от прием на синтетични хормони.

Изследванията NGDietи NGSportразкриват индивидуалния генетичен потенциал, заложен у всеки човек, който до голяма степен определя протичането на метаболитните процеси и реакциите към физическо натоварване.Резултатите от NGSport са основа за създаването на тренировъчна програма, съобразена с особеностите на изследваното лице по отношение на издръжливост, податливост към травми и възможности за възстановяване. От своя страна NGDiet дава информация за различията, определящи индивидуалната реакция към диети и тренировки, предразположенията към напълняване и оптималния интензитет на упражненията за загуба на тегло. Двата инструмента са приложими при създаването на хранителни и тренировъчни режими както за професионални спортисти, така и при хора, които имат проблем с контрола върху теглото или просто искат да поддържат добра физическа форма.

Коментари

7 дек 2015 10:25
NutriGen
7 дек 2015 10:25

Здравейте, Димитър. Тестът NGSport е създаден именно с тази цел. Той дава информация за генетичния потенциал на изследваното лице по отношение на метаболитните процеси и реакциите към физическо натоварване. На база на резултатите можете да получите ценни насоки за това в кой спорт даденият човек има възможност да постигне най-добри резултати, както и къде са слабите му страни. Повече за изследването можете да научите тук: http://nutrigen.bg/генетични-тестове/днк-спорт/

4 дек 2015 22:45
NutriGen
4 дек 2015 22:45

Привет, Марина. Нашите тестове не са свързани с диагностика на съществуващи заболявания и не покриват наследствени заболявания (носителство или дефекти в конкетни гени). Фокусът ни е върху присъствието на гени, които оказват влияние върху способността на човек на извлича максимални ползи от начина си на хранене, спорт и всекидневните си навици. Изследванията могат да Ви помогнат да направите информиран избор по отношение на диетата си и начина си на живот, което от своя страна ще Ви даде по-големи шансове да поддържате добро здравословно състояние и да се предпазвате от заболявания, към които имате генетично предразположение.

4 дек 2015 20:40

Дъщеря ми е много отдадена на спорта и иска да се занимава със спорт професионално. Като малко дете премина през различни спортове и интереси, сега се занимава активно с тенис, но аз не знам защо си мисля, че не е това най-добрия избор. Може ли един тест да покаже в кой спорт е най-големия и потенциал и къде би постигнала най-ефективни резултати?

4 дек 2015 10:51

Благодаря за отговора. Бих искала да попитам още нещо. Като четох нашумялата книга "Все още Алис" с главна героиня болна от Алцхаймер университеска преподавателка, ми направи много силно впечатление факта, че дъщеря й, бременна с близнаци, се подложи на тест, който да установява евентуално носителство на болестта у ембрионите. Може ли някой от вашите тестове, вероятно NGHеalth, да изследва именно такова носителство на тежко заболяване, особено наследствено, с цел ранно откриване и започване на лечение

3 дек 2015 16:48
NutriGen
3 дек 2015 16:48

Здравейте, Лора, Изследванията са четири, въпросите Ви към някое конкретно изследване ли се отнасят или към портфолиото като цяло? Взимането на пробата се извършва в домашни условия, като се взима натривка от устната кухина с помощта на стерилен памучен тампон. Повече за метода генетично тестване можете да разберете тук: http://nutrigen.bg/генетика-и-здраве/какво-е-генетично-тестване/ След получаване на резултатите следва персонална консултация с наш квалифициран специалист, по време на която се прави анализ на данните - услугата е включена в цената на тестовете. Следващата стъпка е изготвянето на персонална програма при избран от клиента специалист. Цените на тестовете са следните: NGSport - 846 лв, NGDiet - 692 лв., NGHealth - 846 лв., NGEstrogen - 592 лв.

3 дек 2015 16:40
NutriGen
3 дек 2015 16:40

Здравейте, Марина, Генетичните тестове се извършват в домашни условия, без намеса на медицинско лице - за изследването се взима натривка на устната кухина. Цените на тестовете са следните: NGSport - 846 лв, NGDiet - 692 лв., NGHealth - 846 лв., NGEstrogen - 592 лв. Обявените цени включват и анализ на резултатите, който се извършва по време на персонална консултация с квалифициран специалист, преминал необходимото обучение за работа с тестовете. В България вече има специалисти, които прилагат изследванията в работата си и с тяхна помощ изготвят персонализирани режими за пациентите си. Един от тях е д-р Митко Ригов, можете да научите повече за работата му с генетичните тестове от интервю, качено на сайта ни: http://nutrigen.bg/2778/д-р-митко-ригов-диетолог-постоянната-п-2/

3 дек 2015 16:24
Лара Миланова
3 дек 2015 16:24

Може ли повече информация за теста NutriGen - как и къде се извършва изследването, какво следва след получаване на данните, каква е цената? Благодаря!

3 дек 2015 15:55

Това звучи доста интересно. Как се процедира за направата на такъв тест, къде се извършва тестуването, каква е цената. Има ли в България специалисти, които разчитат такива тестове и стъпвайки на тях разработват индивидуален хранителен режим?