Публикация

Лупус – Новата и страшна болест

​Болестта Лупус е автоимунно заболяване и засяга цели системи, кожата, ставите и вътрешните органи.


Тази болест може да засегне и мъже и жени, но тя е осем пъти по-вероятна при жени, може да се появи на всяка възраст, но типична възрастова група е от 10 до 50 години. Обикновено се среща при афро-американския народ, както и при азиатски хора. Това е заболяване, което обикновено е наследствено, но в някои случаи няма семейна история на Лупус.

Лупус е заболяване, което обръща защитните сили на организма срещу самия него. Лупус се случва, когато антителата атакуват здравите клетки в тялото. Има и някои лекарства, които могат да предизвикат Лупус. Заболяването е сериозно проучвано и е свързано с други заболявания, но само на теория, нищо не е определено като факт.

Симптомите на това заболяване може да варират в широк спектър от области на тялото. В мускулно-скелетната област се засягат ставите и предизвиква лека до тежка болка в ставите. Известно е, че Лупус причинява артрит на ръцете. Кожата се влияе от обриви, кожни лезии и болезнени възелчета. Бъбреците произвеждат протеинови депозити, което може да причини бъбречна недостатъчност, което води до диализа. В нервната система болестта може да доведе до психическа дисфункция, припадъци, психоза и тежко главоболие. Могат да се появят кръвните съсиреци, както и белодробен емболизъм. Сърцето може да предизвика болка в гърдите, ендокардит и миокардит. Недостиг на въздух и дори плеврит може да се случи ако болестта засегне белите дробове.

Формите на лечение на Лупус се концентрират върху неговите странични ефекти. За съжаление няма лек за самото заболяване, така че облекчаването на симптомите е всичко, което човек може да направи. Противовъзпалителни лекарства се приемат при артритни болка, както и при плеврит. Кожните обриви могат да бъдат подпомогнати с кортикостероиди, които обикновено се предлага като крем или лосион, не само да се изясни обрива, но и да успокоява. Тежките симптоми трябва да бъдат проверени от специалист. Стриктно проследяване на симптомите и на принципа на проба грешка да разберете какво ви облекчава най-много. Също така промяната в начина на живот към здравословни навици, като например хранене на балансирана храна и минимални упражняване ще помогнат. Среда без стрес също ще окаже добро влияние.

Източник: http://lekuva.net/

Коментари

Здравейте! Лекуващият ми лекар има опасение за лупус. Поради лечението на друг кожен проблем обаче, 1 месец приемах глюкокортикостероиди (отначало - дексаметазон за 10 дни, след това - медрол за 25 дни по схема). От няколко дни не приемам тези лекарства и искам да попитам дали и за колко време след спирането на приема им остават в кръвта. Въпросът ми е свързан с това, че имам намерение да си направя АНА- скрининг и искам да знам дали скорошното приемане на споменатите лекарства може да повлия върху резултата.