Публикация

СПИН/HIV - няколко мита за заболяването/вируса

Много популярна и много полезна информация


1. HIV се разпространява само чрез обмен на телесни течности като кръв, семенна течност и др. Тоест - прегръдките, целувките, докосването, споделянето на храна, прибори и т.н., няма да ви заразят с вируса.


2. Не е едно и също, макар първото да е условие за второто. HIV (Човешки Имунодефицитен Вирус) е вирус, който, след като веднъж попадне в тялото ти, остава там до края на живота ти. С HIV можеш да живееш с години, без да развиеш никакви симптоми, без дори да подозираш, че си заразен, което обаче не ти пречи междувременно да го предаваш на други хора. Можеш да развиеш СПИН (Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност), само ако HIV инфекцията не се лекува.


3. Няма научни доказателства, че HIV оцелява в насекомото, след като ухапе заразен от вируса човек.


4. Мъже и жени, които имат сексуални отношения с интравенозни наркомани и т.н., са по-уязвими от заразяване с HIV, но това се дължи на липсата на осведоменост относно предотвратяването на болестта и вируса. Високи или ниски доходи не е основната демография на HIV и СПИН.

Коментари

Мислим си, че сме много запознати, а истината е, че младите хора нямат сексуална култура и познания. По-страшното е, че има младежи, които знаят описаните в статията факти, знаят и колко опасно е заболяването, знаят каква е превенцията...и пренебрегват всичките си познания!

Често забравяни факти! Важното е да залегне в културата особено на младите, че трябва да се ползват презервативи. Предпазните мерки са най-доброто лекарство