Публикация

Пациентите с цироза не са обречени /видео/

Възможностите за лечение са много и болните в никакъв случай не бива да се възприемат като обречени.


Чернодробната цироза е едно от многото социалнозначими заболявания, чиято честота за прогресивно се увеличава. Статистиката за САЩ и Европа показва, че около 70% от случаите се дължат на редовен прием на дори и незначителни количества алкохол. 

За съжаление повечето пациенти идват при нас в декомпенсиран стадий на заболяването, поради факта, че липсва характерна клинична картина. Протича с общи оплаквания като отпадналост, липса на апетит, тежест в черния дроб, понякога болка в стомаха. Много често чернодробната цироза е съчетана с язва на стомаха или на дванайсетопръстника. Има и психични заболявания, които протичат с подобна симптоматика.
Най-достъпното изследване за диагностикса е абдоминалната ехография, но обикновено пациентите се установяват в много напреднала фаза, а понякога и в терминален стадий. Причината е, че като цяло пациентите не са активната страна. Понякога заболяването се установява от лекаря, когато прави рутинни изследвания за нещо друго.
Възможностите за лечение са много и болните в никакъв случай не бива да се възприемат като обречени. Разбира се, на първо място трябва да се промени начинът на живот и това е най-трудната част от терапията. Задължително трябва да бъде спрян алкохолът и започване на режим – 2-3 часа почивка, никакви физически и психически натоварвания, започване на безсолна диета, редовен прием на хепатопротектори, спазване на назначената терапия, разнообразна храна.

Коментари