Публикация

В Онкологията пускат най-мощния томограф в Европа

Най-модерният и мощен компютърен томограф ще заработи в Специализираната болница по онкология в София от понеделник.


Той е 16-срезов и към момента това е първата от този мащаб машина както за Балканите, така и в Европа, тъй като апаратът е последно поколение. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Валентин Ангелов по време на откриването на новия комплекс по лъчелечение, което се състоя в четвъртък..

Комплексът разполага още със система за повърхностна лъчетерапия, дозиметрична апаратура за мониторинг на гама-фона, дигитален магнитно-резонансен мамограф за скрининг и диагностика, както и с два линейни ускорителя. Когато единият от тях спре за ремонт или се повреди, веднага се задейства другият. Така, пациентите няма да останат без лечение.

Това е най-модерният комплекс към момента, заяви зам.-здравният министър д-р Адам Персенски, цитиран от "Монитор", и уточни, че заради забатачване от предишното правителство европарите за изграждането на обекта, които са близо 32 млн. лв., са били почти изгубени.
Изграждането му започна по време на първото правителство на ГЕРБ, а по време на второ вече е завършен. Това е много силна символика, обяви пък председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.
По думите на шефа на лечебното заведение д-р Ангелов предстои болницата да стане университетска.
47 000 пациенти годишно ще могат да се лекуват и диагностицират с новата апаратура.
Всеки ден около 90 българи у нас чуват страшната диагноза, близо 34 000 души годишно се разболяват от онкологични заболявания.

Източник: www.dir.bg

Коментари