Публикация

Какво представляват свободните радикали

Д-р Светлин ЦОНЕВ, кардиолог в УМБАЛ „Александровска“


За свободните радикали много се говори, но малко се знае какво представляват. Това са специфични малки молекули, които са голяма група. За съжаление трудно се изследват, защото са с твърде кратък живот. Могат обаче да увредят много структури в организма - имунната система, способността на клетките да се регенерират.

Откъде се вземат свободните радикали

Те са продукт на метаболизма. Допълнително средата, в която живеем (вредните емисии, стресът и т.н.), също по определени механизми може да отключи производството на свободни радикали от самия организъм. Всеки един от нас има стотици хиляди различни молекули, които можем да наречем свободни радикали, като в организма съществува баланс, който се бори точно с тях.

Организмът се опитва да запази баланс на различни нива

Има молекули, ензими, различни метаболитни продукти, които предотвратяват образуването на свободните радикали - това е първото ниво. Второто ниво е по-скоро свързването на тези свободни радикали, за да спрат да действат така активно. Комбинацията от тези две действия е трето ниво. В него действат по-сложни молекули, ензими, които могат да свържат, да разградят и да възстановят вече засегнатите от свободните радикали структури в организма.

Има ли риск от увреждане на ДНК на клетката?

Много се говори за това, че свободните радикали увреждат генетичния материал на клетката и оттам довеждат до появата на раковите клетки. В тази връзка към традиционната химиотерапия или лъчетерапия в онкологията се разработват схеми на лечение с активни субстанции, които да свързват или да блокират свободните радикали. Ако говорим за сърдечносъдовите заболявания, свободните радикали увреждат мембраните в целия организъм, включително и в съдовете. Оттам можем да ги свържем с появата на високо кръвно налягане, с по-лесното отлагане на плаки по съдовете, което може да доведе до инфаркт - при руптура на една плака, запушване в съда, а ако този съд е в мозъка – до инсулт.

Борбата със свободните радикали може да бъде свързана както с традиционната терапия (защото е доказано примерно, че много от медикаментите за високо кръвно налягане имат антиоксидантен ефект), така и с допълнително внесени в организма блокиращи субстанции. Това може да стане с подходяща диета. Ние съветваме пациентите поне пет пъти дневно да консумират плодове и зеленчуци. Необходимо е и внасянето допълнително на витамини, като особено важни са витамините А и Е, които дори при тежки сърдечни заболявания имат доказан ефект. 

Какво казва още по темата Д-р Светлин ЦОНЕВ, кардиолог в УМБАЛ „Александровска“ четете в сайта на "Животът днес"

Коментари