10 съвета за здравословен хранителен режим
Храната като лекарство
Храната като лекарство
Страница
10 съвета за здравословен хранителен режим

10 съвета за здравословен хранителен режим

Въпреки че няма една универсална диета за всички, тъй като ние сме различни и всеки има своята индивидуална и най-точна диета, ние все пак ви предлагаме няколко съвета, които ако бъдат спазвани, биха довели до по-добро здравословно състояние и начин на живот.

До скоро се смяташе, че заболявания като хипертония /високо кръвно налягане/, сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, диабет, рак и други са неизбежно следствие от остаряването. Както вече знаем обаче, благодарение на нутригеномиката, това не е точно така. Ние имаме много голям контрол върху това как остаряваме – как се храним, какъв начин на живот водим – всичко това оказва огромно влияние върху организма ни. Здравословното остаряване и запазването на добра форма са резултат от нашата околна среда и начина ни на живот, които влияят върху гените ни.

Гените сами по себе си не предизвикват заболяване. По-скоро вероятността от развитие на болести се определя от начина ни на живот и от изборите, които правим. Човек може според гените си да бъде податлив на сърдечни заболявания или диабет например, но това не означава непременно, че тези болести ще бъдат отключени и ще се развият. С други думи, самите гени не причиняват заболяването, освен ако не са поставени в една точно определена благоприятна среда за тяхното изразяване като хронично заболяване.

Съществуват множество фактори в нашите диета, околна среда и начин на живот, които влияят върху гените ни. Много от тях са в рамките на нашия контрол. От всички фактори, диетата е най-лесна за контролиране и промяна, а и може би най-важният определящ фактор за това как ще се изразят гените ни. С две думи: храната, която ядем се отразява на функционирането на нашите гени.

Въпреки че няма една универсална диета за всички, тъй като ние сме различни и всеки има своята индивидуална и най-точна диета, ние все пак ви предлагаме няколко съвета, които ако бъдат спазвани, биха довели до по-добро здравословно състояние и начин на живот.

1. Яжте истинска храна. – прясна, необработена и нерафинирана храна. Истинската храна няма етикети, съдържание, химически добавки, подобрители на вкуса и изкуствени оцветители. Това са зеленчуци, плодове, ядки и семена, кълнове, диви риби, органични яйца и месо и т.н.

Опитайте се и да се храните колкото се може по-близо до природата. Тъй като колкото по-отдалечена е храната от своя източник, толкова по-изкуствена и нездравословна става тя.

2. Хранете се цветно. – Избирайте възможно най-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци с различни цветове. Различното оцветяване се дължи на различните фитохимикали, които се съдържат във всеки отделен плод или зеленчук – компоненти от изключителна важност за здравето ви. Колкото по-богата е „палитрата“ на вашата диета, толкова повече и по-разнообразни полезни компоненти вие приемате.

3. Съобразете диетата си с индивидуалните нужди на вашия организъм. – Вече и в България има достъпни генетични тестове, благодарение на които вие можете да си изготвите най-подходящият за вас персонализиран хранителен режим. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си по пътя към по здравословен живот.

4. Спрете да се храните когато сте се заситили на 80%. – Една от основните причини за затлъстяване е преяждането. Човек трябва да усеща лек глад, когато става от масата и е хубаво да изчака известно време след хранене, за да усети засищане, тъй като чувството за ситост не идва веднага и по този начин ние продължаваме да ядем, дори когато сме сити.

5. Бъдете предпазливи по отношение на храни, които се рекламират. – В по-голямата си част това са преработени храни, фаст фууд, нездравословни храни, съдържащи консерванти и оцветители.

6. Бъдете внимателни с вманиачаването в броене на калории. – Броенето на калории само по себе си не означава здравословно хранене, тъй като в днешно време много диетични храни и напитки, които са с ниско съдържание на калории, не са здравословни и дори съдържат някои вредни съставки.

7. Пийте много вода. – Водата е живот. Както всички знаем, ние самите сме изградени от 55% до 75% вода. Затова е много важно да приемате достатъчно количество чиста вода – специалистите препоръчват изпитата вода да е около 3% от теглото ви на ден. Например, ако тежите 70 кг, препоръчително е да пиете 2.1 литра вода всеки ден.

8. Не изключвайте цяла група храни от диетата си, тъй като здравословното хранене е балансирано хранене. – Много „магически“ диети, които обещават страхотни и светкавични резултати, предполагат изключването изцяло на въглехидрати или мазнини от диетата или изцяло хранене само с протеини. Това не е напълно здравословно и може дори да бъде опасно за организма и да предизвика някои заболявания при предразположени хора.

9. Наслаждавайте се на храната си. – Хранете се бавно, без стрес, без бързане и без да гледате телевизия. Седнете спокойно и се насладете на всяка една хапка, за предпочитане в компанията на любимите си хора.

10. Не си губете времето в обвинения и самосъжаление, ако сте хапнали нещо „грешно“.Просто продължете напред с усмивка и отново се върнете към здравословното си хранене, тъй като здравето ви е най-важно за вас, а то е не само физическо, но и психическо.

Автор: Соня Иванова

Прикачени файлове

Мнения

14 май 2016 10:08

Пропуснете захарта и всичко ще бъде наред ;)

13 май 2016 23:58
г-н Димчо Ралчев
13 май 2016 23:58

Кво да правя като съм много лаком ? Като седна над купа ягоди с захар си викам ..е ще хапна малко...и отиде цялата купа почти ..!