Публикация

Стресът разболява

Д-р Диана Филипова, специалист по ултразвукова диагностика, XIV ДКЦ, София обяснява как стресът се отразява върху физическото състояние на отделните органи и организма като система


Интегративният подход към човека е много важен в медицината, при всяко страдание. Никое заболяване не е „само“, защото страда цялата система. А когато системата е разцентрована, трудно се получава подобрение в отделни нейни части, трябва да се работи за цялостното възстановяване. 

Най-често причина да се нарушат функциите на органи и системи в човешкото тяло, да се получи дисбаланс е стресът

В този контекст хепатопротекцията е много съществена, защото черният дроб ненапразно е наричан лабораторията на организма. За него първостепенни увреждащи фактори са алкохолът, медикаментите, употребата на наркотици. Резултатът е метаболитен дисбаланс, после диабет – също много опасен за черния дроб. Когато споменаваме фактора стрес, трябва да знаем, че това е много широко понятие, но, най-общо казано, 

стресът представлява затруднена адаптация на човека към околната среда

Често хората пият и ядат повече, за да се защитят от някакво външно въздействие, в това противоборство и егото има значение. Трябва да добавим фактори като лошо, нездравословно хранене, липсата на развити навици за движение и физическо натоварване. С други думи, българите масово нямат добра хигиена на живот и това заедно със силния индивидуализъм и склонност към негативно мислене ни играе много лоша шега. 

Силен стресогенен фактор е липсата на ред и предвидим алгоритъм в живота ни

На базата на дебалансираното психологическо равновесие се появяват всички здравословни проблеми. Имаме предвид, разбира се, и генетичната предразположеност на всеки отделен индивид. Тъй като всеки организъм е уникален, то и възстановяването, включително при чернодробните заболявания – стеатоза, хепатит, цироза – също протича различно при различните хора.

Черният дроб може да страда вследствие на вирусни, бактериални, токсични причини. Като диагностик най-често се срещам със стеатоза на черния дроб – установява се при различни оплаквания от страна на пациентите, а понякога протича съвсем безсимптомно, и то при млади хора. Като най-разпространени причини бих посочила злоупотребата с алкохол, преяждането, заседналият начин на живот, затлъстяването. Напоследък има все повече млади хора с тежка стеатоза поради злоупотреба с медикаменти. Дисбалансът в мастния профил може да се дължи и на генетична предиспозиция. Така че, 

не е изключение млади, здрави, стройни хор а с нормално тегло да имат тежко затлъстяване на черния дроб 

и то се установява с ултразвукова диагностика. Говорим за функционално претоварване. В такива случаи хепатопротекцията е незаменим помощник. Много харесвам препарата „Хепасейв“ - той е стандартизиран екстракт от растящата на голяма височина хималайска билка Picrorhiza kurroa, използвана от няколко хилядолетия в аюрведичната медицина за възстановяване на функциите на черния дроб.

В моята практика препоръчвам „Хепасейв“ на хора със стеатоза, без диагностицирани заболявания – като профилактика. Освен това на редовно злоупотребяващи с алкохол. Подходящ е и за подкрепа на функцията на черния дроб при продължителен прием на медикаменти – т.е. винаги, когато е налице функционално претоварване. Не трябва да забравяме обаче, че за най-добър резултат към хепатопротекцията задължително трябва да се прибави разумен, здравословен начин на живот – повече движение, редовно хранене, по-малко мазнини, редуциране на кристалните захари.

Коментари