Публикация

​Нов метод за лечение на инсулти в МБАЛ „Централ Хоспитал“

Идеята за въвеждане на фибринолиза е на управителя д-р Надежда Крумова, която оглави болницатав началото на декември


Нов терапевтичен метод за лечение на инсулти въвежда МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Фибринолизата ще се прилага с първите часове след инсулт, а целта е да се възстанови пациентът без тежките инвалидизиращи последици от заболяването. Идеята е към болницата да заработи съдов сектор и тази манипулация да се прилага като рутинна методика, заяви новият управител на „Централ Хоспитал“ д-р Надежда Крумова. Тя посочи, че модерният лечебен способ е слабо застъпен в здравната мрежа на Пловдив, а хората, които се лекуват от коварното заболяване стават все повече. И увери, че има пълната подкрепа на д-р Невен Енчев, председател на борда на болницата.

В лечебното заведение е разкрит 24-часов Спешен портал, където пациентите имат достъп до всички специалисти – хирурзи, уролози, педиатри, гинеколози, невролози. Разполага с модерна високотехнологична диагностична и лечебна апаратура, а много скоро ще бъде монтиран ПЕТ скенер и последно поколение ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се използват високите технологии и нива на компетентност в болницата за доразвиване на професионалната специализация в интерес на пациентите, смята д-р Крумова.

Тя оглавява МБАЛ „Централ Хоспитал“ от началото на месеца. За мен това е едно предизвикателство, защото досега частните болници се считаха за бутикови, а тази е не само високотехнологична, но и база за обучение на студенти и специализанти – тук се подготвят много млади лекари и смятам, че това е пътят за спасяване на България от емиграцията на младите медици, поясни д-р Крумова. Тя приела предизвикателството, защото смята, че разликата между частното и общинското здравеопазване е в начина на финансиране. Тук, когато пред собствениците се направи обосновка за необходимостта от закупуване на апаратура или въвеждане на нова медицинска услуга, тя се реализира веднага. Работи се по-лесно и спокойно, управителят не се налага да чака благоволението на 51 общински съветника, всеки от които воден от различни партийни интереси.

Д-р Крумова е анестезиолог по специалност и досега практикува в болницата като редови лекар. Преди това в продължение на 13 години оглавява общинската болница – „Св. Мина“, бившата Първа градска. За нея колегите разказват, че познава отлично лечебните заведения от верига болници „Медлайн“, защото не е работила в екип само с брат си – утвърдения пловдивски гинеколог д-р Крумов, завеждащ отделение тук. Приех предложението на д-р Енчев да оглавя „Централ Хоспитал“

Коментари