Публикация

В-к "Арда Нюз" - Стълпотоворение на очния скрининг за деца в кърджалийската болница

При голям интерес от страна на родители премина безплатният очен скрининг на деца до 5-годишна възраст в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” – Кърджали . Майки, бащи, баби и дядовци придружаваха мъниците. Някои бяха пристигнали в Кърджали за прегледа от други населени места.


Специализантите д-р Генева и д-р Дурмуш самоотвержено изследваха зрението на повече от 80 малки пациенти, препоръката им към родителите е по-ранна профилактика

При голям интерес от страна на родители премина безплатният очен скрининг на деца до 5-годишна възраст в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” – Кърджали . Подобна кампания се провежда за първи път в града край Арда. Още преди 11 часа в списъка бяха записани за преглед 80 деца. Майки, бащи, баби и дядовци придружаваха мъниците. Някои бяха пристигнали в Кърджали за прегледа от други населени места. Изследването проведоха двама лекари-специализанти от „Очно отделение”- д-р Кристина Генева-Бонева и д-р Ерай Дурмуш.
Помагаше им рентгенологът д-р Бонев, който стриктно следеше параметрите на портативния авторефрактометър-мощен висококачествен диагностичен уред, който измерва клиничната рефракция на очите. Самият преглед е безболезнен, тъй като начинът на действие включва измерване на диоптрите от дистанция. Изследването отнема секунди и се възприема от децата като игра. Лекарите от „Очното” посочиха, че уредът е предоставен на болницата от инициативата „Българската Коледа”.
Скрининговото изследване на детското очно здраве цели да открие деца със зрителни проблеми или заболявания, които водят до намалена зрителна острота. Чрез скрининг на зрението се установяват отклонения в рефракцията, страбизъм (кривогледство), други наследствени или придобити проблеми със зрението и основно амблиопия (мързеливо око), дават се насоки за своевременно лечение и се предотвратяват възможните негативни последици.
Първият очен преглед на детето трябва да бъде направен в периода от 6 месечна възраст до 2 години. Между 3 и 3,5 годишна възраст се установяват повечето очни проблеми при децата. „Апаратът изследва рефракцията на деца с отклонение на зрението до 5 диоптъра. Освен късогледство и далекогледство се диагностицират и състояния като отклоняване на очната ябълка-страбизъм / кривогледство/ и дали има разлика между двете очи като диоптри. Ако се констатира разлика повече от 1 диоптър, състоянието се нарича анизомитропомия и представлява риск за развитието на така нареченото мързеливо око”, коментира пред репортер на „Арда Нюз” д-р Дурмуш. Той допълни, че мързеливото око трябва да бъде диагностицирано до 7-годишна възраст, като е необходимо лекари и родители да полагат активни усилия за елиминирането на проблема.
„Ако при прегледа се установят деца с проблеми в зрението, те биват насочвани към специалист офталмолог, който да прецени какви мерки трябва да се предприемат. Родителите избират към кой специалист да се обърнат”, заяви д-р Генева. И двамата бяха категорични, че колкото по-рано се диагностицира даден очен проблем при детето, толкова по-големи са шансовете за неговото разрешаване. Според докторите неустановените навреме проблеми със зрението в детска възраст могат да затруднят сериозно възприятията и усвояването на учебния материал. Редовните профилактични прегледи на подрастващи, чиито родители имат очни проблеми или заболявания пък са задължителни. Препоръката е детските очи да бъдат преглеждани при офталмолог поне веднъж годишно.
В тази връзка от кърджалийското лечебно заведение предприемат инициатива за извършване на безплатни очни прегледи на деца от детските градини и ясли в града. Скринингът ще се проведе в началото на следващата година. От общината са дали разрешение на лекарите за изследването.
В тази връзка от кърджалийското лечебно заведение предприемат инициатива за извършване на безплатни очни прегледи на деца от детските градини и ясли в града. Скринингът ще се проведе в началото на следващата година. От общината са дали разрешение на лекарите за изследването.
Младите специализанти планират и кампания за профилактика на старческа катаркта-перде на очите за хора над 50 години. „Всяка болест, хваната навреме, предполага по-лесно и по-бързо лечение. Затова апелът ни е да бъдем по- отговорни към здравето си”, заключи д-р Генева.

Лекарите от скрининга изказват специални благодарности на магазин Синчец и фото студио Декор, осигурили наградите за малчуганите и цветните таблици , благодарение на които децата успяха да се разсеят от болничната обстановка.

Дани ХРИСТОВА
в-к "Арда Нюз" 

Коментари