Публикация

Гигантски копър – от фина подправка до натурално лекарство

Билката, която е една от основните в състава на Комфортекс, е известна със своето газогонно и спазмолитично действие. Приложенията й по света обаче се простират далеч извън облекчаването на газове и спазми


Гигантски копър (Ferula asafoetida) е многогодишно растение от семейство Сенникоцветни. Произходът му е от Централна Азия, а днес се отглежда главно в Иран и Афганистан, откъдето се изнася в останалата част на света. 

Древните текстове го описват като „hingu” и в продължение на няколко века проследяват неговото постоянно използване, както като изкусителна подправка, така и като лечебно растение.

Приложението на Гигантския копър по света

  • В Саудитска Арабия екстракт от растението се прилага при истерия, магарешка кашлица, астма, бронхит и за лечение на язви; 
  • В Китай и Непал Ferula asafoetida е предпочитано противоглистно средство; 
  • В Египет силно се тачат неговите спазмолитични, диуретични, противоглистни и обезболяващи свойства; 
  • В Малайзия с Гугански копър лекуват липса не менструация (аменорея);
  • В Мароко е познат като антиепилептично средство;
  • В Бразилия екстракт от листата и стъблото на Ferula asafoetida се използва като афродизиак;
  • В много части на Северна Америка растението се прилага като стимулиращо отхрачването, антихелминтно средство (срещу група паразити, наречени хелминти), афродизиак и стимулант за мозъка и нервите, а също и като мощен спазмолитик;
  • В Индия от най-древни времена Гигантският копър се използва за лечение и като лекарство, което е успокояващо и неутрализиращо спастичните болки в стомаха, за камъни в жлъчката и бъбреците, при хронични бронхити, язва, метеоризъм и подуване на стомаха. Билката стимулира секрецията на хормона прогестерон и се смята полезна при лечението на редица проблеми, свързани женското здраве - стерилитет, бяло течение, тежка менструация и др.

Съвременни проучвания показват и други свойства на растението, а именно: антиоксидантно, противовъзпалително, противогъбично и понижаващо кръвното налягане. Ефективността му се доказва и за нормализиране на сърдечната дейност, артериалното налягане, нивата на кръвната захар, нивата на триглицеридите и холестерола, при дерматити, по време на химиотерапия и др.

Гигантски копър се прилага в съвремието при мигрена, главоболие, нарушения в храносмилането, лош дъх и е едно от най-ефективните естествени средства за облекчаване на бебешките колики.

Билката помага в борбата с последиците от дългосрочната употреба на алкохол, който може да предизвика тежки чернодробни увреждания и дори смърт. Фитохимикалите, съдържащи се в Ferula asafoetida, благодарение на противовъзпалителните и анти-фиброзните си свойства са полезни за предотвратяването на негативното влияние на алкохола върху черния дроб. Смята се, че имат противотуморно и противораково действие.

Последните изследвания показват, че растението е от полза и в борбата срещу H1N1 – грипен вирус.

Източник: National Center for Biotechnology Information (NCBI)

Коментари