Публикация

Грешно е схващането, че заболелите от варицела не трябва да се къпят

С инфекциониста д-р Любена Андонова разговаря Галина Спасова


Д-р Андонова, в момента има повишена заболеваемост от варицела. Какво представлява заболяването? Колко силно заразно е и в коя фаза?

- Варицелата е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от варицела –зостер вирус /Varicella-zoster virus/, който принадлежи към семейството на херпесните вируси. Боледуват само хората.

Заболяването е силно заразно. Болните са заразни 1-2 дни преди появата на обрива и по време на обрива, докато всички обривни единици се покрият с корички. Този период продължава общо около 9 дни.

- Има ли ефикасни предпазни мерки /по-рано имаше карантина на дома примерно/? Колко време трябва да се избягват контакти, детето да не се води на градина и т.н.

- Карантината при варицела е 9 дни. През това време болният от варицела не трябва да контактува с други хора. Децата не трябва да посещават детски заведения и училище, а възрастните да ходят на работа. След поставяне на диагноза Варицела се издава болничен лист за 9 дни, а при евентуално настъпили усложнения този период може да бъде удължен. Варицелата е ваксинопредотвратимо заболяване - това означава, че най-ефикасната предпазна мярка е извършването на имунизация. Ваксината се прилага в Япония, САЩ и в някои европейски страни. Най-близките до България страни в които се прилага ваксина срещу това заболяване, са Турция и Гърция. В България ваксината не е регистрирана и не може да бъде закупена.

- Кои възрасти засяга основно това инфекциозно заболяване?

- Боледуват неимунни лица от всички възрасти - от новородени до възрастни хора. Поради факта, че заболяването е силно заразно, обикновено още при първа среща с вируса се развива заболяване. Това става най-често в детска възраст, поради което заболяването е най-широко разпространено в предучилищна и училищна възраст и в съзнанието на хората то е „детско заболяване”

- Има ли траен имунитет след преболедуване?

- Да. Срещу вируса се изграждат специфични антитела, които осигуряват доживотен имунитет. Същевременно при някои хора вирусът може да остане в латентно състояние в дорзалните нервни ганглии и при определени условия /имуносупресия, стрес, травма/ може да се реактивира , което води до клиничната изява на Herpes zoster.

- Кои симптоми са характерни за варицелата и кои може да се проявят само при някои хора?

- Основен клиничен симптом при варицела е обривът. Започва от главата, след което се разпространява по тялото и крайниците. Най-напред се появяват малки червени петънца, които много бързо си превръщат в бистри мехурчета. След няколко дни те помътняват и от центъра им към периферията започват да се образуват корички. Няколко дни по-късно коричката пада, без да остава белег. Обривът е задължителен симптом, но той може да бъде различно изявен. При някои болни - най-често в детска възраст, може да има няколко обривни единици, при други те са десетки или стотици, а в единични случаи покриват цялото тяло, включително дланите и стъпалата. Обривът е силно сърбящ и води до изразено неспокойство. Успоредно с обрива по кожата се появява обрив и по лигавиците на устната кухина, конюнктивите и половите органи. Мехурчетата по лигавиците се разкъсват лесно и се превръщат в ерозии и улцерации. Чест симптом е повишената температура, която може да бъде в различни граници.

- Защо някои хора боледуват леко, почти без обрив и температура, а други – сериозно?

- Заболяването протича леко при предварително здрави лица във възрастта между 2 и 15 години. То може да бъде много тежко заболяване в периода на новороденото, при възрастни и имуносупресирани болни.

- Възможни ли са тежки усложнения, какви и как да им се противодейства?

- Моето мнение е, че често заболяването от варицела се подценява. То може да протече много тежко при описаните категории болни, включително животозастрашаващо. Най-сериозното усложнение при тези болни е първичната варицелна пневмония, дължаща се на варицелния вирус, която много бързо води до развитие на остра дихателна недостатъчност. Възможни са и редица бактериални усложнения, за съжаление една част от тях резултат на неправилно поведение. Широко разпространено е мнението, че докато има обрив, болните не трябва да се къпят. Това е изключително погрешна теза. По кожата има множество бактерии. Обривът е силно сърбящ и нормалната реакция на болния е да се чеше. Мехурчетата се разкъсват и стават входна врата за бактериалната инфекция –на кожата и подкожната тъкан. И тогава остават белези. Задължително е спазването на висока лична хигиена – на устната кухина, кожата и половите органи. Препоръчва се вземането на душ /за малките деца вана/, без използването на твърди миещи средства и внимателно подсушаване. Не е необходимо и спазването на диета по отношение качествения състав на храната. Препоръчва се тя да бъде течно-кашава, с подходяща температура. Стига да имат апетит, болните могат да консумират всичко, което им създава приятни вкусови усещания и не им причинява болка.

- Родителите винаги се тревожат от вероятността да останат белези – какво се прави и какво е погрешно?

- При здрави, предварително неувредени деца, заболяването протича леко и само ограничаващо се. На децата не трябва да се позволява да се чешат и да разкъсват мехурчетата . Прилагат се различни противосърбящи средства локално, а при необходимост и през устата. Задължително е спазването на добра лична хигиена, като не трябва да се забравят и ниско изрязаните нокти. Коричките, които се образуват в края на заболяването не трябва да се отделят силово от кожата. При повишена температура се дават антипиретици, като в детската възраст категорично се забранява употребата на аспирин. Не е нужна специална диета. 

Може да се свържете с д-р Любенова в профила й в CredoWeb

Коментари

Страхотен коментар на д-р Андонова и за разлика от инфекциониста д-р Радева, явно си разбира от работата! Лекари, като д-р Радева, които карат болен от Варицела, да ходи на преглед, докато е болен и да заразява други хора, както и да съветва да не се къпем често, е безумие!