Публикация

Инициатива "Европейско партньорство за действия срещу рака"


Всяка година в Европейския съюз диагнозата рак се поставя на три милиона души.

ЕС започна нова инициатива, наречена "Европейско партньорство за действия срещу рака". Нейната цел е да обедини опита на различни организации и да ограничи броя на новите случаи с 15 на сто до 2020 г.

В тази връзка Андрула Василиу, еврокомисар по здравеопазването, открои четири важни сфери на действие.

На първо място е превенцията. Експертите са категорични, че една трета от случаите на онкологични заболявания могат да бъдат предотвратени с ограничаване на рискови фактори (употреба на алкохол, тютюнопушене, заседнал начин на живот, наднормено тегло и неправилно хранене).

Втората важна сфера е идентифицирането и разпространението на добрите практики в грижата за раковоболните.

Третата ключова област е изследователската, където може да се постигне още много чрез ограничаване на разделението в изследванията между отделните държави и финансиращи институции, и да се концентрира европейската изследователска експертиза в ключови приоритети.

Необходимостта от предоставяне на сравнима информация за оценка на постиженията в рамките на ЕС е четвъртата област, в която трябва да се действа.

Целта на инициативата е да бъдат подкрепени държавите-членки на ЕС в усилията им да се борят с онкологичните заболявания. 

 

Коментари