Публикация

Първи смъртен случай от свински грип у нас


Министерството на здравеопазването съобщава за първия смъртен случай от новия грипен вирус А (H1N1) у нас.

Днес в Университетската болница „Лозенец” в София е починал мъж на 30 години. Той е получил първите симптоми на грип на 19 септември в Самоков и е бил приет за лечение в местната болница на 23 септември. Два дни по-късно е установена двустранна пневмония. На 25 септември пациентът  е транспортиран за лечение в Университетската болница.

Общо 5 лица са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в  многопрофилната болница „Св. Анна” и е в добро състояние, без опасност за живота. Останалите четирима души се изследват в момента. Нито един от тях няма симптоми за наличието на болестта.

До момента от новия вирус у нас официално са регистрирани 78 случая, всички пациенти са в добро здравословно състояние.

Министерството на здравеопазването подчертава, че новият грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения.

Статистическите данни показват, че до момента от него смъртността е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния грип. При 4334 регистрирани случая на новия грип в ЕС досега с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания, посочват от здравното ведомство.

 

Коментари