Публикация

Разтовари стреса и умората – върни си съня

В много от случаите проблемите със съня са временно явление, резултат от всекидневния стрес, типичен за модерния начин на живот, или от други външни фактори

 

„Безсъние, моля те, пусни ме и ми позволи да сънувам“

Faithless

Сигурно всеки от нас си е повтарял подобни думи, когато внезапно се събуди, до края на нощта остава много време, но сънят си е отишъл. Когато след дългия работен ден очите се затварят, но мозъкът не иска да заспи. Когато дори огромното количество преброени овце не дават достъп до царството на Морфей. 

Обикновено неглижираме проблемите със съня, но ако те са често явление, това може да е сигнал за сериозно заболяване. Всички тези състояния неминуемо оказват влияние върху начина на живот. Хроничната липса на пълноценна почивка през нощта може да има отрицателно въздействие върху енергията на човек, неговото емоционално равновесие и здраве. Тогава е необходимо да потърсим специалист.

В много от случаите обаче става дума за временен проблем, резултат от всекидневния стрес, типичен за модерния начин на живот, или от други външни фактори – например часовата разлика. Тогава организмът може да бъде подпомогнат чрез приема на определени съставки, които да осигурят пълноценна почивка.

Магнезият е добре известен със способността си да отпуска мускулите и да облекчава безсъние. Това е четвъртият по важност за човешкия организъм елемент и има значение за синтеза на мелатонин - хормон, който регулира съня и бодърстването.

Друга ключова роля на магнезия в организма е при синтеза и отделянето на серотонин – медиатор, свързан с доброто настроение. Недостигът на серотонин може да бъде причина за депресивни състояния, понижение на настроението, апетита, либидото, нарушения на съня.

За съжаление в организма няма депа, в които магнезият да се съхранява. Затова единственият начин да си набавим нужното количество е редовният прием чрез храната или под формата на добавка. Дори и тогава обаче няма гаранция, че ще получим необходимия ефект. Причината е, че лесно се изразходва, а организмът успява да усвои едва 20% от приетото количество. В комбинация с витамин В6 обаче усвояването на магнезий достига до 80%.

Комбинацията може да бъде открита в „Амбинор Енерджи“. В състава на продукта са включени и две особено важни за организма аминокиселини – аргинин и аспартат. Аргининът и аспартатът участват в цикъла на Кребс, чрез който се образува аденозинтрифосфат (АТФ) – най-важното съединение, свързано с енергийните ресурси на организма. Уникалната формула от естествени за организма елементи в „Амбинор Енерджи“ предпазва при напрежение и стрес и може да помогне да си върнете нормалния сън.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Безсъние Магнезий Умора и стрес стрес сън витамин В6 аргинин аспартат Амбинор Енерджи проблем със съня

Коментари

Стоянка Пеева
8 дек 2015 10:41

Самата аз много често не мога да заспя от проумора.