Публикация

Немски деца изпратиха коледни подаръци за пациентите в Отделението за детско-юнушеска психиатрия в УМБАЛ "Света Марина" - Варна

Гостуването на немската делегация е организирано от представителите на варненската организация


Днес, 08.12.2015г., Отделението за детско-юношеска психиатрия към УМБАЛ “Света Марина” – Варна посрещна „Подаръчен конвой“, организиран от международната организация Раунд Тейбъл. Началникът на отделението д-р Петър Петров приветства представителите на организацията и отговори на въпросите на журналистите. На малките пациенти бяха раздадени подаръци, подготвени от техни връстници от Германия. Конвоят е оглавяван от членовете на Раунд Тейбъл Германия, като за първи път пристига в България, а преди това коледни подаръци са били раздадени в Украйна, Румъния и Молдова.

Изборът на Отделението за детско-юношеска психиатрия към УМБАЛ “Света Марина” се основава на факта, че това е едно от малкото отделения по психиатрия в България, специализирани в лечение на пациенти от 4 до 18-годишна възраст. Менталните заболявания остават едно от най-големите табута в нашата страна и грижата за малките пациенти остава единствено за лекарите и семействата. Отделението разполага с 29 легла, където са настанени деца с различни психологични разстройства на развитието и поведението. Освен стандартните методи за лечение в терапевтичния арсенал на медицинския екип са включени също семейна терапия, както и арт и трудова терапия. Благотворителната акция цели не само да зарадва децата в навечерието на най-светлия християнски празник, но и да повиши чувствителността към проблемите на детското психично здраве и грижа.

Организацията Раунд Тейбъл е създадена през 1927 г., а нейна основна цел е събирането на млади професионалисти, които обединяват сили в общественополезни каузи и инициативи.

Раунд Тейбъл е намерила съмишленици в над 65 държави в цял свят, наброява над 40 000 членове, обединени в 2700 мъжки клуба. Макар името да не произлиза от популярната история за Рицарите на Кръглата маса, дейността на тейблърите може да бъде тълкувана като съвременно рицарство.

Гостуването на немската делегация е организирано от представителите на варненската организация.

Коментари