Публикация

Подготвя се национален план срещу рака


От днес започва Международният месец срещу рака на гърдата. Инициативата включва редица мероприятия в цялата страна.

Кампанията в София започна с велопоход от Народното събрание по бул. „Цариградско шосе”. В спортната проява се включиха лекари, пациенти, представители на неправителствени организации.

Разрешаването на проблемите на онкоболните са приоритет за правителството, увери председателят на НС Цецка Цачева, която даде официално начало на инициативата.

Цецка Цачева подчерта, че добрите резултати в борбата с коварната болест могат да бъдат постигнати единствено чрез съвместни действия на неправителствените организации и институциите.
Тя съобщи още, че депутатите от 41-ото Народно събрание се присъединяват към декларацията за ограничаване и борба с рака на гърдата, която бе приета от предишния парламент.

Председателят на парламента информира, че вчера е разговоряла с представители на Министерството на здравеопазването, които са били категорични, че изработването и приемането на антираков план е техен приоритет и ще бъдат отделени достатъчно средства за ранна диагностика и лечение на заболяването, от което страдат над 30 хиляди българки.

Проявата, под мотото „Животът е движение”, в столицата бе организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели и Сдружение „Велоеволюция”.

 

Коментари