Публикация

За киселото мляко, което купуваме


Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций, пълноценни белтъци, витамини А, D и В. 

Тези съставки обаче се съдържат само в качественото мляко. Все по-често се срещат продукти с консерванти и други химикали, които само имитират качествените млечни изделия.

Крайният потребител често купува некачествени млека, които могат да се окажат и вредни за здравето му.

Уникалната бактерия Lactobacillus bulgaricus се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus причиняват естествена млечно-кисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко.

В научната литература Lactobacillus bulgaricus е описана като антиоксидантно и детоксикиращо средство. На нея се дължи до голяма степен и киселият вкус на млякото. „Ето защо една от индикациите за истинско кисело мляко е то да вкисва” – обяснява Асен Ненов, експерт по храните в Българската национална асоциация на потребителите (БНАП).

Днес, с навлизането на все повече търговски марки на пазара, навиците на потребителя се променят. Той предпочита по-сладкия вкус на киселото мляко, а това няма как да се постигне, ако в продукта не са вложени подсладители и други вещества.

Митът за плодовото кисело мляко
Повечето от нас си мислят, че приятният розов или бледолилав цвят на млякото идва от плодчетата, които са вътре в него. Реалността обаче е друга. Този ефект се постига благодарение на боята кохинил (Е120), от която се правят изкуствени оцветители.

Заблуждаващите етикети
Честа практика за заблуда на клиентите са надписите „обезмаслено кисело мляко 0,1%” на капачката на млечното изделие, но в действителност продуктът съдържа 0,1% млечна мазнина и 3,5% растителна мазнина, и това го пише на етикета.
За да проверят до колко реалното съдържание на киселото мляко съвпада с етикета му и да го преведат на разбираем език за потребителите, от БНАП правят (през 2006 г.) сравнителен тест на български кисели млека.

Така те показват на потребителя безпристрастно предимствата и недостатъците на киселото мляко, продавано на пазара под различни търговски марки.

Изследвани са водното съдържание, отклоненията в маслеността, съдържанието на живи клетки, а резултатите от теста са публикувани на страницата на организацията.
 
Важно е да се знае, че не всички съставки се пишат на етикетите, ето защо няма как да бъдем сигурни какво точно ядем. Единственият начин да излезем от омагьосания кръг на заблудата, според експерта от БНАП, е да следим изданията за потребителя, както и да купуваме био кисели млека, които са с доказан произход и безспорно качество.

Коментари