Публикация

Безплатни консултации за пациенти с пейсмейкъри

Те ще се проведат през уикенда в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология на Александровска


Центърът за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника на УМБАЛ „Александровска” обявява безплатни прегледи за пациенти с постоянни елекардиостимулатори (пейсмейкъри), имплантируеми кардиовертер-дефибрилатори или ресинхронизиращи системи. „Това са устройства, които лекуват различни сърдечни заболявания като помагат на сърцето да си възстанови нормалната сърдечна честота и ритъм, обясни д-р Светослав Куртев - завеждащ Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология. Много често тези устройства са единствената възможност за хора със сърдечна недостатъчност или животозастрашаващи аритмии, при които медикаментозната терапия е без ефект.Пациентите с кардиостимулатори трябва да се проследяват веднъж на всеки шест месеца. В противен случай рискуват да го направят по спешност поради влошаване на състоянието”, подчерта специалистът. 

Центърът за електрокардиостимулация и електрофизиология е част от Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Александровска”. Лекарският екип е висококвалифициран и притежава богат опит в осъществяването на съвременен лечебно-диагностичен процес при болни с различни по вид и тежест сърдечно-съдови заболявания. Желаещите да направят оценка на своя сърдечен статус и пълна диагностика на устройството, което го подпомага, вкл. състояние на батерията и показания на електродите, могат да го направят безплатно на 12 и 13.12, от 8.00 до 16.00ч., в приемно-консултативния кардиологичен кабинет на партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”) след предварително записване на тел. 02/ 9230 339.

В случай на неизправност, единствено в кардиологичната клиника на Александровска болница се прилага неинвазивен метод за екстракция на електродите. От прегледите могат да се възползват и пациенти с тахи-бради синдром, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство. Направления по НЗОК не се изискват. 

Коментари