Публикация

Инфарктът засяга все по-млади през последната година

Във връзка с регистрираните случаи на подмладяване на миокардния инфаркт през последните години, разговаряхме с новия началник на инвазивна кардиология в МБАЛ „Дева Мария“ – доц. Д-р Николай Димитров.


Във връзка с регистрираните случаи на подмладяване на миокардния инфаркт през последните години, разговаряхме с новия началник на инвазивна кардиология в МБАЛ „Дева Мария“ – доц. Д-р Николай Димитров.

Доц. Димитров, какво представлява миокардният инфаркт?

Това е спешно състояние в кардиологията, при което се запушва един или няколко от коронарните съдове на сърцето. Предизвиква се „умиране” на част от сърдечния мускул. Ако инфарктът е по-масивен, може да доведе до кардиогенен шок и фатален изход.

Каква е причината за него?

Обикновено причината е коронарна атеросклероза. Във вътрешния диаметър на съда се натрупва атеросклеротична мастна тъкан, върху която се наслагват калциеви плаки, тромби или разкъсване на самия съд отвътре. В следствие на това, той се запушва и сърцето не може да се храни с кръв, което води до остър недостатък на кислород на самия мускул, който започва да умира.

На какво се дължи коронарната атеросклероза?

Най-вече на екстремно затлъстяване, неконтролирано кръвно налягане, неконтролиран холестерол, мастни киселини, злоупотреба с алкохол, с цигари и с наркотични средства. Генетична причина за нея е фамилната холетеролемия, която представлява фамилна унаследеност на висок холестерол.

А обвързан ли е миокардният инфаркт с възрастта на пациента?

Да, има възрастова характеристика. Мъжете над 40 години са с по-голяма честота на случаи, а при жените това се случва след настъпване на менопауза. За съжаление, обаче, през последните десет години се забелязва „подмладяване на инфаркта”. Регистрирани са случаи на 25 – 30 годишни, млади хора.

Кои са симптомите?

Признак, който може да доведе до съмнение за миокарден инфаркт е силна болка в гърдите, която се разпространява към двете ръце или към гърба. Пациентът започва да усеща стягаща болка, продължаваща повече от няколко минути и непреминаваща от нитроглицерин. В някои от случаите е съчетана с високо кръвно налягане. Когато е съчетана с ниско кръвно налягане, обикновено изходът от състоянието е по- неблагоприятен.

Какво е нужно да знаят пациентите, когато трябва да потърсят помощ?

При получаване на миокарден инфаркт, когато пациентите избират къде да бъдат лекувани, важно е, на първо място, да бъдат информирани. Да знаят коя болница с каква апаратура и с какви специалисти разполага, защото това е изключително важно. Необходимо е също екипите да са тренирани, регулярно те да са работили такива случаи. Друго изключително важно е времето, за което пациентът може да стигне до лечебното заведение. Колкото по-кратък е срокът от получаване на инфаркта до вкарването в ангеографската зала, толкова по-голям е шансът да се спаси самият пациент и неговият сърдечен мускул от „умиране”.

Как протича лечението?

За да се пристъпи към лечение, първоначално се прави една селективна коронарна ангиография, през артерията на ръката – радиалис или през бедрената артерия. Със специална инвазивна методика се влиза в сърцето с един катетър, в който се инжектира контрастно вещество. Вижда се в динамика какъв е релефът на съдовете и има ли стеснение. Ако стеснението е над 75 процента вътресъдово се поставя една метална ендопротеза, която се нарича стент. В повечето случаи този стент е покрит с лекарство, което потиска новото възникването на атеросклеротична плака.

Може ли да говорим за пълно възстановяване на човек, прекарал инфаркт?

След прекаран миокарден инфаркт, ако е приложено адекватно лечение което да изчисти проблема, пациентите могат да се върнат към нормален начин на живот. Това, което е по- специфично е вторичната превенция – ограничаване на вредните влияния – контрол на артериално налягане, холестерол, триглицериди, хранителна диета, пушене, алкохол. Най-големият позитив е, че пациентът до 2-3 дни може да се върне към нормален начин на живот и в своята работна и семейна среда

Как да се предпазим от миокардния инфаркт?

Превенцията, която всеки може да приложи и да се предпази е контролиране на високото кръвно налягане, на теглото, цигарите, употребата на алкохол. Всичко това е една първична профилактика, която е изключително важна. Хубаво е да се правят кардиологични прегледи, за да се следи състоянието на сърцето в притеснителна ситуация.

Коментари