Публикация

Стресът задържа токсините в тялото

Д-р Антоанета Заркова, хематолог и специалист по аюрведична медицина, в интервю за Хелт медия.


Д-р Заркова, пречистването на организма е понятие, което все още се приема от много българи с голяма доза скептицизъм. Защо то е толкова важно и какво място заема във философията на аюрведа?
Науката аюрведа счита, че много от болестите се дължат на образуване и натрупване на токсини в организма и именно заради това централно място в нейните лечебни методи заемат пречистванията. Идеята за опасното влияние на токсините не е приоритет на аюрведа и не е някакъв архаизъм. Модерната медицина също отчита тяхното значение и ако отворите един американски учебник по хематология от преди две години, вътре ще прочетете, че една от формите на остра левкемия се дължи вероятно на натрупване на токсини в организма.

Какви са методите, които използва аюрведа за премахване на въпросните вредни токсини от човешкото тяло?
Аюрведа е една уникална система за очистване, защото при нея освобождаването от токсините е дълбоко и сложно, а в същото време не е неприятно за пациента. По време на аюрведичното прочистване се консумират определени храни и билкови чайове, които алкализират организма – това е едно задължително условие, за да могат токсините да се премахнат. Друго нещо, което, така да се каже, е запазена марка на аюрведата, е вътрешното и външното омасляване на тялото. Всички останали системи изкарват от тялото водноразтворимите токсини, но тези, които са мастноразтворими – те не ги пипват. Единствено аюрведа го прави и тя го прави прекрасно. Още един важен прийом в аюрведичното пречистване е приемът на билки, които увеличават отделянето на жлъчни киселини и соли. Такъв хубав аюрведичен и детоксикиращ черния дроб продукт е Хепасейв, който съдържа билката пикрориза куроа, заемаща централно място в програмата на аюрведа.

Психическото състояние на човека оказва ли някакво влияние върху процеса на пречистване?
В състояние на стрес токсините просто не пускат, затова нервната система трябва на всяка цена да бъде успокоена. Това се постига чрез аюрведичен масаж, който се прави ежедневно. Целта е нервната система, която командва дейността на вътрешните органи, да превключи от симпатикова стимулация, или както още се нарича този режим – „бий се или бягай”, към другия режим – „остани и играй”. При аюрведичния масаж се използват редица рефлексогенни методи, чрез които се въздейства върху различни зони на тялото. Те от своя страна действат рефлекторно върху вътрешните органи – основно върху червата.

Ако човек няма сериозни здравословни проблеми, колко често е добре да се подлага на такива аюрведични пречиствания?
Поне веднъж годишно - за предпочитане на границата между сезоните. Счита се, че тогава тези енергии са лабилни и се чистят естествено. Граничните сезонни периоди се използват много стриктно от аюрведа за профилактично очистване при хората, които нямат някакви медицински проблеми.

Кои прости правила на аюрведата можем да приложим в своето ежедневие, за да не се стига до опасно натрупване на токсини?
Основното е човек да се храни съобразно апетита си или, казано по друг начин – съобразно възможностите си да усвоява правилно храната. Трябва да се стремим да избягваме късната вечеря и да не консумираме нищо между отделните хранения. Също така е важно да не се смесват много субстанции и видове продукти в едно хранене. Оскъдното ядене е за предпочитане пред по-обилното.

Коментари