Публикация

Отлагат с два месеца намаленото доплащане на лекарства!

​Отлагат с два месеца наредбата, която трябва да намали доплащането за лекарства, заплащани от Здравната каса.



Отлагат с два месеца наредбата, която трябва да намали доплащането за лекарства, заплащани от Здравната каса.

Вместо до края на годината, какъвто беше предварителният план, наредбата ще влезе в сила от 16 февруари догодина.

Отсрочката беше обявена от здравното министерство след среща на министъра Петър Москов с Българския фармацевтичен съюз.

Според промените пациентите няма да доплащат повече от 60% от цената на най-евтиното лекарство в дадена група. Ограничението се отнася до лекарства от един вид – например за високо кръвно налягане, където най-евтиният продукт се покрива напълно от НЗОК, но има и по-скъпи лекарства от тази група.

Досега, ако му бъде предписано лечение с по-скъп медикамент, пациентът трябваше да доплаща разликата от цената на най-евтиното заплащано лекарство от съответната група.

Оттук нататък обаче НЗОК вече ще заплаща само медикаменти до този ценови таван. Така ако им бъде изписано по-скъпо лекарство, пациентите ще трябва да доплащат не повече от 60% над цената на най-евтиния медикамент в групата.

Заради новата наредба обаче пациентски организации предупредиха, че над 470 жизненоважни медикамента ще отпаднат от реимбурсация и затова се обявиха срещу ограничението, което по думите им нарушава свободния избор на лекари и пациенти.

От министерство посочиха, че отсрочката за влизането в сила на новата наредба се дава, за да може системата плавно да се адаптира към новите изисквания.

Източник:

http://www.offnews.bg/

Коментари