Публикация

​Съвременен център за деца аутисти отвори врати в Пловдив

Разкрит е в ДКЦ-6 в партньорство с фондация "И аз мога"


Нов център за деца, болни от аутизъм, отвори врати в Пловдив. Заместник изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова, заместник-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика“ Георги Титюков и Веселина Ботева - директор дирекция „Социална политика“, бяха сред официалните гости на тържественото освещаване.

„Преди четири години, когато дойдохме тук заедно с Нели Радева от фондация „И аз мога“, бяхме покъртени от вида на помещенията на този етаж. Тогава по предложение на Константин Георгиев Общинският съвет взе решение да предостави за безвъзмездно ползване тези 308 кв. м. на деца със специфични потребности“, припомни Георги Титюков и допълни: „Община Пловдив винаги е била отворена за подобни добри идеи, въпреки че преобразяването на помещенията е било истинско предизвикателство и е коствало четиригодишен труд.“

София Тодорова, която е майка на дете с аутизъм и един от инициаторите на проекта, призна, че е истинско предизвикателство човек да е родител на такова дете. Тя сподели, че целта на центъра е чрез методите на различни терапии да преобрази тези деца и да подобри възприятието им за света.

Янита Манолова поздрави Община Пловдив и фондация „И аз мога“ за добрата партньорска работа, като потвърди готовността на Агенцията за социално подпомагане за подкрепа на бъдещи подобни инициативи. В центъра ще се прилагат най-модерните в света терапии за деца със специфични потребности.

Благодарение на дарителите са събрани над 70 000 лева за стартиране на центъра. Все още обаче се разчита на хора с добри сърца да помагат с доброволен труд и играчки.

По време на срещата бяха представени тревожни данни на Световната здравна организация, според която през 1990 година на 1650 деца се пада по 1 с аутизъм, а през изминалата 2014 година съотношението е 67 към 1.

Коментари