Публикация

Д-р А. Кунчев: Тепърва ще се срещаме със свинския грип


Въпреки че Европейската комисия вече разреши продажбата на две ваксини срещу новия грипен вирус (Focetria на швейцарската фирма „Новартис” и Pandemrix на британската компания „ГлаксоСмитКлайн”), все още няма яснота кога, на каква цена и в какви количества ще бъдат доставени у нас.

Това се дължи на факта, че България не е сред страните, подписали споразуменията за предварителна доставка.
Това каза пред heath.bg д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването.

Причините са както финансови, така и законодателни.

„Нормативната база не го позволява, тъй като става въпрос за предплащане на количества, сключване на договор без обществена процедура”, поясни д-р Кунчев.

Ето защо България ще участва в обща европейска процедура за доставка на пандемичната ваксина срещу грипния щам. Закупуването на ваксините ще стане чрез обявяването на съвместна поръчка под егидата на Европейската комисия.
11 европейски страни до момента са проявили интерес да се включат. В работната група, подготвяща процедурата, участват и български експерти на МЗ.

„Очаквам на заседанието на здравните министри в Люксембург на 12 октомври да се вземе решение за осъществяване на процедурата, което ще ни помогне по-лесно да стигнем до ваксината”, каза още началникът на отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването.

До момента от българска страна са направени предварителни срещи с производители. Очакванията са на пазара да се появят ваксини и на други фармацевтични компании.

„Така че имаме готовност да работим и с други фирми, стига те да са готови с производството и с разрешителните”, подчерта д-р Кунчев.

Предвижда се първоначално поетапно да бъдат осигурени ваксини за хората от рисковите групи (с различни продължаващи заболявания, бременните жени, здравните работници), или за около 1 млн. души.

Въпреки регистрирания смъртен случай от новия грипен вирус у нас, д-р Ангел Кунчев е категоричен, че той не бива да бъде повод за тревога.

„Този случай у нас доказва, че страната ни вече е в етап на засягане от пандемията. Нещо, което беше ясно през последните един-два месеца. Донякъде хората, включително и колегите, го приемаха теоретично, а сега стана ясно, че с този вирус ние тепърва ще се срещаме и то всекидневно”, подчерта епидемиологът.

За да се избегне заразяването с H1N1, специалистът препоръчва „всички съществуващи ваксини, които могат да предпазят от различни агенти, предизвикващи чести усложнения”.

„Препоръчвам най-вече ваксините за сезонния грип, тъй като наслагването на двете инфекции при паралелната циркулация крие допълнителен риск. При възрастните хора пневмококовите ваксини също са много съществени, важни, защото те предпазват от голяма част от усложненията след инфекция – независимо дали е от свински или сезонен грип”, допълни д-р Ангел Кунчев.

От изключителна важност е и спазването на добра хигиена и избягване на контакти със заразени.

До момента у нас са доказани общо 79 случая на новия грипен вирус.

Коментари