Публикация

Имате ли "глутеново лице"

Непоносимостта и натрупването на определени хранителни вещества в тялото могат да предизвикат не само здравословни проблеми, но и проблеми с кожата.


Нездравословното хранене е бич №1 за организма. Непоносимостта и натрупването на определени хранителни вещества в тялото могат да предизвикат не само здравословни проблеми, но и проблеми с кожата – състаряване, бръчки, пъпки, акне, подуване, зачервяване.

Според изследователите, различните непоносимости могат да се разчетат по лицето. И така – разберете имате ли „глутеново“, „захарно“, „винено“ или „млечно лице“ от следващите инфографики.

Глутеново лице

Глутеновото лице се познава по подпухналостта в областта на бузите и около очите. Характерна е руменина на бузите, както и поява на пигментни петна по и около брадичката.

Тези промени в кожата на лицето се дължат на възпалителните процеси, които глутенът предизвиква в тялото. Реакцията към глутена е характерна за хората, страдащи от цьолиакия или непоносимост към глутена.

Млечно лице

Млечното лице се познава по тъмните кръгове около очите. Появяват се бели петна по цялото лице, както и миниатюрни пъпчици в областта на брадата.

Лактозната непоносимост е коварна, защото също като глутеновата може да повлияе на имунната система и да наруши и отслаби нейните функции. В отговор на това организмът реагира и отключва възпаление в тъканите.

Освен това в млякото има хормони – естроген и прогестерон, които идват в повече за женския организъм. Повишените им количества в тялото често са причина за поява на акне и мазна кожа.

Захарно лице

Чували ли сте, че захарта и десертите причиняват акне? Освен това, захарта кара клетките на дермата да се окисляват. Това води до поява на бръчки, фини линии, торбички под очите, повехнал поглед и увиснали клепачи.

Злоупотребата със захарни изделия може да доведе не само до диабет, но и до кожа с текстура на сива паста. В някои по-тежки случаи дори веждите могат да станат по-редки.

Винено лице

За виненото лице са характерни бръчки и линии между очите, разширени пори по бузите и около устата, дехидратирана кожа, червенина около носа и бузите, както и назолабиални бръчки.

Тези бръчки и гънки се получават заради силната дехидратация, която алкохолът причинява. Кожата става суха и податлива към нагъване, появяват се спукани капиляри.

Източник: az-jenata

Коментари