Публикация

​Вкусна празнична трапеза с по-малко калории

За да не се налага да ограничавате храната, вложете повече разум в приготвянето на Коледните и Новогодишни ястия


Коледа и Нова година са празници, по време на които кулинарните изкушения са безброй. Към неизядените от Бъдни вечер постни ястия вече се прибавят различни кулинарни специалитети, месни производни, а за капак - сладкиши. Обикновено човек си казва „празници са –на са всеки ден все пак, веднъж се живее“. Ограниченията на трапезата са почти немислими, затова е много важно да се вземат превантивни мерки още с подготовката на празничното меню.

Заложете на зеленчуците

Зеленчуци могат да се приемат практически в неограничени  количества. Започвайте със салати от пресни зеленчуци, а като гарнитура леко кипнати и за кратко техни разновидности. Растителните храни не могат пълноценно да се усвояват от наличните в тях фибри и затова стимулират перисталтиката и увличат всичко, което сте погълнали и съдействат за по-бързо преминаване на храната по червата. Освен това създават и чувство за ситост, като намаляват апетита и съответно приема на още храна. Ако прибавите като гарнитура и бобови растения, то описаното по-горе ще е още по-силно изразено.

Забравете за пърженето и панирането

Мнозина обичат картофите - приготвяйте ги с варене или печене! Избягвайте пържене, тъй като 100 гр. пържени картофи носят около 500 ккал, докато варените и печените имат около 75-130 ккал.

Не купувайте готови храни и мезета

Ако обичате ,,течни салати” най-добре направете домашна ,,Снежанка” с повечко краставички и копър. Руската салата и другите майонезени разновидности (особено купените) изобщо не са за препоръчване - освен хидрогенирани мазнини, те съдържат нишесте, редица стабилизатори и др. съвременни добавки.

Що се отнася до месото, изберете за предястия или след основното хранене чисти филета (домашно сварени и подправени с малко сол и меродии). Това ще ви спести огромните количества сол, желатинови разтвори, оцветители, скорбяла/захароза/сукралоза и стабилизатори, които производителите влагат в готовите месни продукти.

Изберете домашното

Избягвайте да купувате пилешко от магазина, тъй като в много от фермите използват анаболни хормони и антибиотици (не случайно някои акушер-гинеколози го забраняват напълно при жени, подготвящи се за ин витро процедура!). Ако имате възможност купувайте месо от домашно отглеждани птици и проверени стопани.

Колкото и странно да звучи за предпочитане са телешкото и чистите свински меса (чисто филе от рибица, бут или плешка). Месото приготвяйте с печене или варене и гарнирайте със зеленчукови сосове - брашнените съдържат мазнини, топени сирена и други доста калорични съставки.

Без добавени мазнини

Ако обичате да замезвате със сирена, то избирайте качествени, узрели и по-нискомаслени. Избягвайте да ги заливате със зехтин и подправки, въпреки че се получава доста вкусно. Дори да ползвате екстра върджин зехтин, имайте предвид, че и най-качественият зехтин съдържа мазнини почти колкото олиото и свинската мас (1г. - 9,1 ккал).

Заменете захарта с фруктоза

Традиционната за Коледа и Нова година баклава залейте с възможно най-лек и рядък сироп. Това ще постигнете като замените захарта с фруктоза в количество 2-3 пъти по-малко от това в рецептата , а сладостта ще е същата защото фруктозата е много по-сладка от обикновената захар . Ако точите корите сами, използвайте пълнозърнесто брашно. Маргаринът не е за предпочитане, затова го заменете с друга мазнина. Ако изберете масло, внимавайте в количеството, защото и ореховите ядки са доста калорични.

Редувайте алкохола с вода

Що се отнася до алкохолните напитки, освен че създават настроение, те носят и калории. Никога не пийте на гладно - ако сте замезили, това ще ви предпази от напиване и от рязко спадане на кръвната захар. Редувайте алкохол с безалкохолни течности, а най-добре с вода. Освен, че утолява жаждата, водата разрежда и въглехидратите и кръвната захар се покачва по-малко. Избягвайте газираните напитки, тъй като дори да съдържат само изкуствени подсладители без калории, те стимулират прекономерно апетита и имат доста други реални странични ефекти. Внимавайте с натуралните сокове - всички плодове носят допълнителни калории, както и напитките с фруктозо-глюкозен сироп и захар.

Заложете на танците

Помнете, че празникът е не само на трапезата. Сега е момента да се отпуснете и повеселите, да потанцувате и потичате с децата. Това допълнително движение ще ви донесе не само удоволствие, но ще ви помогне да изгорите или балансирате енергийния прием и разход, дори и да сте попрекалили с похапването по празниците. Така че хващайте се на хорото и с пожелания за много здраве и късмет през Новата Година!

Коментари