Публикация

Как да се предпазим от грип

В сезона на грипа помага специфична профилактика с антивирусни препарати


Както при всички заболявания, така и при грипа много важна е профилактиката. Тъй като става въпрос за вирусно заболяване, предпазването от него се разделя условно на два периода.

Преди да настъпи грипна епидемия

В този период се препоръчва поставянето на противогрипна ваксина, особено на хора от рисковите групи – хронично болните със сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, чернодробни и ендокринологични проблеми (диабет); възрастните хора – над 65 – 70 г., независимо от здравния им статус; работещите в рискова среда; малките деца.

Освен ваксината е добре организмът да се засили чрез адекватно и разнообразно хранене с изобилие от плодове и зеленчуци; увеличена двигателна активност, прекарване на повече време сред природата, правилен режим на натоварване и почивка, достатъчно нощен сън.

Когато грипната вълна наближи

нашата страна, за ваксина вече ще е късно, защото на имунната система са необходими средно три седмици, докато изработи защита на базата на поставената инжекция. Затова при увеличаване на броя на болните от грип около нас и при обявяване на епидемия профилактиката е напълно различна.

Единият, но в повечето случаи невъзможен начин, е човек да се изолира от контакт с околните. Проблемът е, че заразените хора могат да предават грипния вирус още преди симптомите на заболяването да са се проявили. Т.е. на теория трябва да ограничите всички контакти с хора, тъй като не знаете кой е заразен. А това за активни и работещи, пък и за деца и пенсионери е много трудно.

Затова по време на епидемия може да се направи профилактика със специфичните противогрипни лекарства, които се използват и за лечение на грипа. Такава профилактика се препоръчва, ако в дома или в службата ви вече има болни от грип, както и за всички пациенти с хронични заболявания, за които има риск вирусното заболяване да влоши и усложни състоянието им.

Най-дълъг опит при специфичната профилактика има с препарата римантадин хидрохлорид. Приемът в този случай е до 1 месец, в ниска доза – по 1 таблетка дневно, докато има риск от заболяване. Както е известно, обикновено грипните епидемии в дадено населено място продължават между две и три седмици, така че допустимият период за профилактичен прием на лекарството може да покрие този риск.

Ако това лекарство се приеме в лечебните дози при първите симптоми на грипа:

  • втрисане,
  • висока температура,
  • болки в очните ябълки,

бързо подобрява състоянието, намалява периода на боледуване и предпазва от усложнения.

Грипът предизвиква сериозни увреждания

Подценяването на грипа и включването му в графата на настинките може да изненада много неприятно дори здрави хора. Това заболяване е различно от хремата и фарингита. Вярно е, че грипният вирус също се размножава в горните дихателни пътища, но след това разгърнатото заболяване поразява целия организъм чрез отделянето на токсични прекисни радикали. Именно те могат да предизвикат увреждания на белия дроб – пневмония, на сърцето - миокардит, на бъбреците, на мозъка - менингит и енцефалит, на средното ухо. Затова усилията за предпазване от грип си струват, а бързото и адекватно лечение със специфичните противогрипни лекарства при заразяване е задължително.

Симптоматичните средства срещу температура, кашлица и болки са важни, но те не повлияват хода на самото заболяване, защото не въздействат по никакъв начин на самия вирус причинител, за разлика от антивирусните лекарства. Същото важи и за антибиотиците. Те се предписват при бактериални усложнения, които трябва да бъдат установени от лекаря. Иначе грипният вирус не може да бъде „отслабен“ или убит от антибиотик.

Коментари