Публикация

Липсата на движение уврежда ставите

Нужна е по-висока култура на движение, прекалено много случаи на затлъстяване има сред младите хора, подрастващите и децата


Д-р Антония ЙОРДАНОВА, физиотерапевт в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Раковски“

Най-често болката води пациентите в моя кабинет (повечето от тях са над 50-годишна възраст) – обикновено става въпрос за болки в кръста, в периферните стави, водещи до ограничени движения, чувство на скованост. Причините са най-разнообразни - дегенеративни, неврологични, травматични, възпалителни. На първо място бих поставила дегенеративните, т.е. износването на ставите. Друга причина е преживяна травма – скорошна или в миналото, неврологични заболявания, увреждане на коренчета вследствие на ошипяване, износване на интервертебрални стави на гръбначния стълб. Хроничното травмиране на костно-ставния апарат също има значение – то се наблюдава при хора, които по силата на професията си извършват с години тежка физическа работа. Много често болките в кръста се разпространяват към долните крайници, а болките в шийната област – към ръцете.

При пациентите, които търсят нашата помощ, се наблюдава сериозно подмладяване. Особено в онази група симптоми, които имат неврологичен характер. Има много ошипявания в различни стави, изкривявания на гръбначния стълб. Имаме пациенти и на 25-30 години. Това се дължи като цяло на начина на живот - на липсата на култура на движение, много масово е обездвижването, което е особено вредно при младите хора. Също при тях се наблюдава прекомерно натоварване на дадени крайници без необходимата подготовка, загряване.

Темата за храненето е голяма, но има пряка връзка със здравето на ставите и костите. Приемаме храни, замърсени с химикали, консерванти, оцветители и т.н. Според мен това има голямо значение като една от причините за подмладяване на тези заболявания, каквато тенденция твърдо се забелязва.

Що се отнася до дегенеративните проблеми – те засягат най-вече тазобедрената, коленната става и по-рядко глезенната и другите стави на стъпалото. Доста чести са дегенеративните промени на малките стави на китката и на пръстите на ръцете.

Тези проблеми не могат да бъдат избегнати с нашия начин на живот. Трябва да изградим по-висока култура на движение, прекалено много случаи на затлъстяване има сред младите хора, подрастващите и децата. Това определено натоварва ставите на долните крайници. Тревожно много са и изкривяванията на гръбначния стълб в детската възраст, които също се отразяват на състоянието на ставите в долните крайници. Това е естествено – когато има проблем в оста на тялото, да бъдат засегнати и другите стави. Необходимо е хората да се ориентират към повече движение, към прекарване на време на чист въздух, при възможност да се използват процедури с минерална вода. Прекалено сме обездвижени във всекидневието, прекалено сме отдадени на електронните устройства.

С методите на физикалната терапия ние можем да помогнем на хроничните заболявания и на проблемите при възрастни хора, които не са си обърнали достатъчно внимание в по-ранния период на заболяването. Прилагаме най-различни методи – електрофореза, вкарване на медикаменти с нискочестотен ток, магнитно поле, ултразвук. Пациентите се повлияват много добре. Особено полезен при процедурите с ултразвук ни е „Неокс“, защото го прилагам при всички пациенти, включително при тези, които имат алергия към други мазила. Прониква много добре в дълбочина, влиянието на ултразвука и на „Неокс“ се комбинират и се получава по-добър ефект. При ръчен масаж също използваме този продукт. Препоръчвам го за домашна употреба. Много положителни отзиви имаме от пациентите, добре се повлияват, дори много от тях го наричат „Не ох!“ – не на болката. Употребявам го вече доста години и бих отбелязала също, че съотношението между цена, качество, количество е също много приемливо в този препарат.

Коментари