Публикация

СЗО Женева: Нова система за ликвидиране на бяс при човека.

Тази система включва три ключови действия: обезпечение на достъпна човешка ваксина, предоставяне на бързо лечение на хората, които са били ухапани и масова ваксинация на кучетата с цел ликвидиране на източника на заболяване.


Според СЗО бяса е 100% предотвратим с помощта на ваксинация и своевременна имунизация след ухапване, но достъпа до лечение след ухапване е изключително скъп и недостъпен в много страни от Азия и Африка.

Ежегодно в целия свят от бяс умират десетки хиляди, като 4 от всеки 10 ухапани от кучета с подозрение за бяс са деца на възраст под 15 години. Един човек умира на всеки 10 минути, като най-голям брой регистрирани има в Азия и Африка.

За съжаление цената на човешката ваксина се явява недостъпна за огромен брой хора, на които може да потрябва. Лечението на ухапания човек може да струва от порядъка на 40 - 50 американски долара, което в редица страни се равнява на средна заплата за 40 дни.

Според генералния директор на СЗО д-р Маргарет Чен регулярната ваксинация на 70% от кучетата в засегнатите райони на бяс може да намали до нула случаите на бяс сред хората.

Коментари