Публикация

Обновената неврореанимация вече с 14 легла

​Проф. д-р Стоян Миланов , началникът на Клиниката по нехворхирургия проф. д-р Николай Габровски и проф. Милан Миланов откриха ремонтираната неврореанимация към Клиниката по неврохирургия.


Ремонтът и апаратурата на Отделението по реанимация към Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” са на стойност 2 милиона лева. От вложените средства 1,5 млн. лева са средства отпуснати от Министерството на здравеопазването (1,3 млн. лв. за апаратура и 300 000 лв. за ремонт), а 500 000 лева са дадени от болницата. Ремонтът продължи около 1 година. На площ от почти 500 кв.м. са разположени 3 зали, в които са разпределени 14 легла.. Това означава, че лекарите могат да се борят едновременно за живота на 14 тежно болни пациенти. Досега леглата бяха 10. 

Неврохирургичната реанимация на „Пирогов” се грижи за пациенти от цяла Северна и Западна България. Само през 2014 година от тук са преминали над 520 пациенти. Към днешна дата борят на пострадалите, за които са се погрижили и грижат в неврохирургичнатата реанимация е почти същият. Занапред тази реанимация ще може да помага на почти двойно повече пациенти с тежки черепно-мозъчни травми; мозъчни инсулти; тежки гръбначно-мозъчни травми, които имат нужда от изкуствена белодробна вентилация; комотозно болни, чиято етилогия е неизяснена; пациенти с тежки мозъчни кръвоизливи и такива, които имат мозъчни тумори.

Коментари