Публикация

Слухов скрининг на всички новородени деца в неонатологично отделение

В Неонатологично отделение на МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД е въведен масов слухов скрининг при всички новородени деца или постъпили за лечение в отделението. Целта на скрининговото изследване е ранна диагностика и своевременна интервенция при деца с увреждания на слуха.


В Неонатологично отделение на МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД от началото на октомври е въведен масов слухов скрининг при всички новородени деца или постъпили за лечение в отделението. Целта на скрининговото изследване е ранна диагностика и своевременна интервенция при деца с увреждания на слуха.

Изследването се провежда с апарат за отоакустични емисии,който болницата получи от „Българската Коледа”

Слуховият скрининг се извършва на:

- доносени новородени в деня преди или в деня на изписването на детето от ННО;

- недоносени новородени след достигане на коригирана постконцептуална възраст в деня преди или в деня на изписването на детето от ННО;

При установени отклонения от нормата на изследването, на родителя се дават указания за необходимостта от извършване на контролно изследване на слуха до 7 дни след изписването му от УНГ специалист. Дадените указания се отразяват в епикризата издадена от лечебното заведение и родителите се уведомяват за необходимостта от своевременен избор на личен лекар.

" }-->

Коментари