Публикация

Диагностични методи при дерматомикози (ЧАСТ 1)

При сьмнение за гьбична инфекция, диагнозата задьлжително трябва да бьде потвьрдена чрез лабораторно, или друго изследване. По настоящем в диагностиката на дерматомикозите се използват както конвеционални, така и сьвременни диагностични методи.



В първата част на този материал съм изложила подробно със снимков материал използването на конвенционалните методи за диагностика!


Конвенционални методи

Като конвенционални методи за диагностициране на микози се определят микроскопският препарат с калиева основа /КОН/ и посявката, най-често на Sabouraud аgar.

Лабораторна диагностика

Вземане на материал за микологично изследване

При вземане на материал за микологично изследване, пациентът трябва да е преустановил локалната антимикотична терапия за срок минимално 4 до 6 дни. В противен случай е възможно да бьдат отчетени фалшиво негативни резултати. Желателно е преди вземането на пробата, изследваният участьк да бъде почистен със 70% спирт, с цел да се редуцира вторичната контаминация с плесени и бактерии.

Материал oт лезии на скалпа се вземат чрез изкубване на косми с пинсета и настьргване на сквами сьс скалпел вьрху предметно стькло.

(Повече в прикачения файл)

Прикачени файлове

диагностични методи при дерматомикози част 1.doc

Коментари