Публикация

В МБAЛ "Бургасмед" работим с най-добрите специалисти у нас

В МБAЛ "Бургасмед" работим с най-добрите специалисти у нас


Д-р Анатоли Пацов, началник отделение по ортопедия и травматология в МБАЛ "Бургасмед"

- Д-р Пацов, от скоро се присъединихте към екипа на едно от топ лечебните заведения в черноморския регион - МБAЛ "Бургасмед", като сте завеждащ на отделението по ортопедия и травматология. Разкажете какви заболявания ще лекувате в болницата

- В нашето отделение обръщаме еднакво внимание както на социалнозначимите заболявания (напр. Коксартроза, гонартроза), така и на пациентите с остро настъпили проблеми - порезни наранявания, фрактури, размачквания, травми в резултат на битови инциденти катастрофи, трудови злополуки и т.н.

- А какви операции извършвате?

- Извършваме както първично, така и ревизионно протезиране на тазобедрена и колянна става, възстановителни операции при костни, сухожилни и мекотъканни увреди. В редица случаи при счупване на долен крайник, особено при възрастни пациенти операцията е животоспасяваща. Особено внимание отделяме на хирургията на ръка и микрохирургията. Радваме се, че като консултант към отделението ни тази година ни гостува и председателят на Българското дружество по хирургия на ръка и началник на Специал изирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ "Софиямед" доц. д-р Маргарита Кътева. Работим в колаборация и с други водещи специалисти на България като доц. д-р Антони Георгиев, специалист, специализиран в увредите на колянната става и тяхното артроскопско лечение. Както и с проф. Любен Стоков - стожер на туморната, гръбначната и хурургията на деформациите на гръдния кош.

- За кои заболявания трябва да бъдат особено внимателни пациентите, така че все пак да не се стига до операция

- Съветвам пациентите да не предприемат самолечение с медикаменти, известни от публичното, рекламното и интернет пространство. След консултация със специалист и адекватна профилактика много от възпалителните (тендовагинити, инсерционити и др.) и дегенеративни заболявания (гонартроза, коксартроза, омартроза) на опорно-двигателния апарат могат да бъдат овладени, да се забави прогресията им и даже да се избегне последващото оперативно лечение. Гонатрозата например е социалнозначимо заболяване, водещо до инвалидизация на пациентите. Извършването на профилактика с хондропротектори, нестероидни противовъзпалителни средства, вътреставни апликации на хиалуронова киселина и физиолечението, разбира се, след консултация със съответния специалист, могат да забавят или дори да предотвратят операцията. Но при неуспех на консервативното лечение се извършва частична или пълна смяна на колянната става с изкуствена. В тази връзка съм щастлив да информирам пациентите за ежемесечните безплатни, профилактични прегледи с различна насоченост, които провеждат повечето от специалистите в МБАЛ "БУРГАСМЕД" и в частност отделението по ортопедия и травматология.

Интервю, дадено за в.Телеграф 

Коментари